Fitvit.cz » Strava » 3 kroky pro správný příjem soli

3 kroky pro správný příjem soli

1 čajová lžička soli. Takové je maximální množství soli, které bychom měli každý den přijmout. Potíž je, že velká část lidí zkonzumuje soli mnohem více. Naneštěstí Češi patří mezi národy s nejvyšší spotřebou soli v potravinách. Uvádí se, že v České republice je to dokonce více než dvojnásobné množství, než je maximální doporučená dávka.

Sůl může být prospěšná, ale zároveň může i škodit. Záleží totiž na množství, které konzumujeme. Příliš velký příjem soli má podle odborníků negativní vliv zejména na oběhovou soustavu. Uvádí se, že může být důvodem zvýšeného krevního tlaku. Proto pečlivě vybíráme potraviny, které kupujeme. Pro snížení soli ve stravě toho totiž můžeme udělat mnoho i sami svým rozhodováním. Stačí číst etikety na potravinách, dávat pozor při solení a nakupovat neochucené potraviny, které si upravujeme sami.

Na druhou stranu není ani vhodné vylučovat sůl úplně. Sodík totiž naše tělo potřebuje. Tělo ho používá třeba na svalové kontrakce. Nerovnováha může způsobit například křeče nebo i pokles síly, což můžeme pocítit při tréninku, kdy nejsme schopni dosáhnout požadovaných výkonů. Proto bychom to se solí neměli přehánět, ale zároveň bychom se ji neměli panicky vyhýbat. Vědci dokonce tvrdí, že nízká hladina soli je stejně nebezpečná pro naše zdraví, jako příliš vysoká hladina.

Pokud dodržíme některá pravidla při výběru potravin, pak by neměl být problém vejít se do požadovaného množství soli, které není ani moc vysoké, ale ani nízké a můžeme tak využívat výhod optimálního množství nejen pro naše zdraví, ale také pro dosažení co nejlepší výkonnosti našeho těla.

1. Zapisovat si nejen co jíme, ale i obsah soli

Než budeme schopni bezchybně jíst, měli bychom zjistit, kolik soli vlastně přijímáme. Pro správný příjem soli nám pomůže znalost obsahu soli v jednotlivých potravinách a zapisování si zkonzumovaného jídla. Poměrně přesný příjem soli v potravinách zjistíme podle etiket produktů.

2. Kupovat neochucené potraviny a příprava vlastních jídel

Jde o nejlepší způsob, jak ovlivnit množství soli v jídelníčku. Jednoduše si místo připravené potraviny koupíme suroviny a vyrobíme si z nich jídlo. Například z neochuceného tvarohu nebo sýru cottage si můžeme připravit různé pokrmy s přesně odměřeným množstvím soli.

Pro přípravu vlastního jídla platí jednoduché pravidlo, kdy použijeme přiměřené množství soli, které nepřekročí denní dávku. Příprava vlastního jídla má mnoho výhod, od ovlivnění množství proteinů, tuků a sacharidů, až po správné množství soli.

3. Co nejvíce se vyhýbat rizikovým potravinám

Uzeniny - většina uzenin má poměrně vysoký podíl soli. Jde ale vybrat některé druhy, které by mohly splnit podmínky pro přiměřený příjem sodíku. Například některé typy šunky mohou obsahovat i 5 g soli ve 100 g a jiné druhy mají okolo 1 – 1,5 g ve stejném množství. I když je to chuťově zajímavé, každému musí být jasné, že takové množství soli se nedá jíst pravidelně.

Dochucovadla – další skupinou jsou nejrůznější omáčky a přípravky na ochucení jídel, jako jsou kečup, omáčky (sójová, barbecue, worcester), hořčice, majonézy atd. Jsou chutná, ale mají jednu velkou chybu. Většinou jsou příliš slaná.

Příliš slané pečivo – některé je extrémně slané, jiné je vhodnější. Problémem je, že pečivo nemá často etiketu, takže se musíme v mnoha případech spolehnout na chuť. Většinou má příliš soli pečivo, na kterém jsou viditelné kousky soli.

Sýry - v omezeném množství je můžeme jíst. Ale ne více než několik desítek gramů za den. Ve 100 g sýra eidam je 1,7 g soli. V některých typech může být ale soli i více. Proto je důležité číst etikety.

Brambůrky, solené tyčinky, solené ořechy a chipsy - tato kategorie je snad největší zlo pro naše postavy. Nejenže obsahuje vysoký podíl soli, ale také vysoký podíl nevhodných tuků (kromě ořechů, ale nesolených). Např. ve 100 g slaných tyčinek je i 5 g soli. Jednoznačně se jim vyhýbat.

Co hrozí v případě vyššího příjmu soli

vyšší pravděpodobnost úmrtí na civilizační onemocnění
riziko vzniku vysokého krevního tlaku
vyplavování vápníku společně s přebytečným sodíkem

Rizika při nízkém příjmu soli

pokles síly
horší schopnost budovat svaly
svalové křeče v důsledku nerovnováhy
stejně jako přebytek, i nedostatek podle vědců znamená riziko s vyšší pravděpodobností úmrtí na civilizační onemocnění oběhové soustavy

Z těchto důvodů bychom měli dbát nejen na nepřekračování doporučené dávky soli, ale zároveň bychom ji neměli mít ve stravě ani nedostatek. Obojí je totiž pro náš organismus rizikový.

Na příjem soli je nutné dávat pozor. Vyhneme se tak hodně komplikacím a některým civilizačním onemocněním. Navíc nám správné množství soli v jídelníčku pomůže i s dosažením co nejlepší formy a pomůže s budováním potřebné svalové hmoty, kterou potřebují všichni, kdo chtějí změnit vzhled své postavy.

Diskuse k článku (0)


Související obsah

» Jak odstranit sladké ze stravy postupnými kroky

» Kolik ovoce můžeme za den sníst?

Suplementy

Cvičení a trénink

Strava

Copyright © 2009 - 2018 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt