Fitvit.cz » Fitness tipy » Pro cvičení potřebujeme silné šlachy

Pro cvičení potřebujeme silné šlachy

Při starosti o svou postavu většinou myslíme na budování svalů a redukci tuků. Často však zapomínáme na části těla, které nám v tomto úsilí velmi pomáhají, ale unikají naší pozornosti. Takovými částmi jsou např. šlachy a vazy. Díky nim můžeme cvičit, pohybovat se, vykonávat práci a podávat sportovní výkony různé úrovně. Přenášejí sílu ze svalů na kosti a jejich poškození prakticky znemožňuje bezproblémový průběh jakékoliv aktivity.

Pro šlachy a vazy lze hodně udělat posilováním a sportováním. Zároveň je ale nutné rozvíjet všechny svalové partie rovnoměrně, aby nedošlo ke svalové dysbalanci, která může mít za následek právě bolest šlach. Abychom neměli se šlachami a vazy potíže, rozvíjíme svaly technicky správně provedenými cviky vykonávané v celém rozsahu pohybu. Neméně důležitá je regenerace, což znamená, že vždy po zatížení svalové partie ji dopřejeme dostatečné množství času na odpočinek, abychom mohli tu samou partii opět naplno zatížit. K tomu nám slouží dělený trénink, který umožňuje procvičit celé tělo za určitý cyklus, ve kterém jsou tréninkové dny, ale i dny volna.

Pokud přeci jen dojde k bolestem šlach, pravděpodobně to bude z nadměrného zatížení. Nejčastěji pomůže několikadenní odpočinek, případně ledové obklady. Jestliže je však bolest šlachy příliš veliká nebo bolesti neustupují, mohlo by se jednat o poškození, jako např natržení či dokonce přetržení či zánětlivý stav, které bude vyžadovat návštěvu lékaře. Pokud tomu tak je, navštívíme lékaře ihned! Odkládání se nemusí vyplatit. Ačkoliv někdy může toto zranění postihnout nenadále každého, měli bychom dodržovat preventivní opatření, abychom riziko zranění snížili na minimum. Každopádně nelze bolest ignorovat a měli bychom naslouchat signálům těla, což patří mezi základy předcházení zranění. Když již před tréninkem cítím nepříjemné pocity kdekoliv na těle, měli bychom být již předem opatrní a případně odložit trénink na jiný den. Lepší ztratit několik tréninků, než se vážně zranit a ztratit několik měsíců času.

Cvičením zesilují

Říká se, že svaly jsou tak silné, jak silné jsou šlachy a vazy těla. A jelikož šlachy a vazy sílí pomaleji než síla svalů, nespěcháme zbytečně rychle s přidáváním zátěže na činku. Jestliže jim dáme prostor pro zesílení, budou posléze svaly nejen silnější, ale celkově bude i tělo odolnější vůči zranění. Postupně po malých krocích zvyšujeme zátěž, intenzitu, střídáme těžší tréninky s lehčími. Snažíme se obměňovat cviky v trénincích a střídat různé metody. Než dospějeme k zesílení vazů a šlach, jako začátečníci se vyhýbáme intenzifikačním metodám, jako vynucená či negativní opakování, supersérie, cheating atd. Později na ně bude tělo lépe připraveno a také z nich více vytěžíme, zatímco při předčasném nasazení by mohly spíše uškodit. Při cvičení nepoužíváme nepřirozené pohyby, jako rychlé trhavé pohyby či nekontrolované pohyby při nadměrné zátěži.

Rozcvičení i zakončení jsou důležité

Dalším pravidlem pro rozvoj a zachování dobrého stavu šlach a vazů je rozcvičení. Nikdy nezačínáme pohybovou aktivitu nerozcvičení. Studené svaly, šlachy a vazy jsou náchylnější na zranění. Také na konci tréninku použijeme uvolňovací techniky a na procvičované partie použijeme strečink. Důležitý je nejen rozvoj hmoty, ale také musíme zachovat pružnost a pohyblivost všech částí těla. Prevence zranění patří k základům každé pohybové aktivity. Pokud se nám to podaří, můžeme provádět dlouhodobou a systematickou práci, která vede k úspěchu v jakékoliv činnosti, ve které se snažíme vyniknout.

Vhodná strava

Musíme také myslet na příjem všech potřebných živin. Jedině tak zabezpečíme dokonalou regeneraci, včetně šlach a kloubů. K tomu potřebujeme nejen kvalitní bílkoviny, ale také esenciální mastné kyseliny, což jsou pro tělo nezbytné tuky a také některé vitamíny a minerály, které mají vliv na stavbu či regeneraci těla. Potíže mohou nastat, když tvrdě trénujeme a omezujeme sacharidy, např, při redukci hmotnosti. Pokud nám chybí energie, tělo si ji může začít brát ze svalové hmoty, což pak může oslabit schopnost regenerace a části těla pak mohou být oslabené. Ať již usilujeme o jakýkoliv cíl, nikdy nedopustíme, aby tělo nemělo základní živiny pro chod organismu. Patří k nim jak bílkoviny, tak i sacharidy i tuky. Tělo potřebuje všechny složky, protože jinak si je vezme ze svých zdrojů, což ho poté činí zranitelnějším.

Diskuse k článku (0)


Další fitness tipy pro skvělou postavu

» Funkční klouby zabezpečí sportovní výkon

» Glukosamin - výživa pro klouby

» Hydrolyzát kolagenu

» Nejprve budujeme pevné základy

Suplementy

Cvičení a trénink

Strava

Copyright © 2009 - 2024 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt