Fitvit.cz » Ovoce » Švestky - výborné ovoce z našich zahrad

Švestky - výborné ovoce z našich zahrad

Ovoce je velmi cennou složkou stravy a zejména v létě se vyplatí zařadit do jídelníčku druhy rostoucí v tuzemsku. Mezi ně patří i švestky, které jsou velmi oblíbené a také chutné. Obsahují vše, co od ovoce očekáváme. Cenné jsou zejména přítomné mikroživiny, vláknina a lze využít i sacharidy pro naše fitness aktivity.

Energetická hodnota švestek je 52 kcal na 100 g. V tomto množství je přibližně 1 g bílkovin a 12 g sacharidů. Tuku je zde velmi málo, okolo 0,2 g. Obsahují i velmi důležitou vlákninu, která nám v jídelničku v mnoha případech chybí. Vláknina tak dokáže pozitivně přispět k dobrému trávení a urychluje průchod živin střevem. Naopak v žaludku pomůže tím, že zvětší svůj objem a cítíme se déle syti bez nutnosti více jíst.

Sušené jsou samozřejmě více energetické, uvádí se až pětkrát větší hodnoty, než u čerstvého ovoce, takže je potřeba se při konzumaci sušených švestek trochu mírnit. Je známo, že švestky působí proti zácpě a právě sušené jsou pro tyto potřeby vhodnější.

Glykemický index

Toto ovoce obsahuje okolo 12 g sacharidů. Docela důležitý je také údaj vyjadřující glykemický index. Čím je nižší, tím pomaleji se uvolňují cukry do krve a výkyvy hladiny inzulinu jsou malé. To nám může pomoci např. při hubnutí nebo když nechceme nabírat tuk při budování svalů. Glykemický index švestek je 25. To je velmi příznivá hodnota.

Cenný přírodní vitamín C

Z vitamínu ve švestkách nalezneme nejvíce vitamín C. Uvádí se od 5 až po 10 mg, což bude záviset na způsobu zrání a nakládání s ovocem. Jde o účinný antioxidant a nejlépe působí společně s dalšími antioxidanty. Jeho přítomnost umožní lepší regeneraci, ale například pomáhá ke zvýšení imunity, což se může hodit v době intenzivního tréninku. Spolupůsobí i v dalších procesech a tak lze těžit z podpory tvorby kolagenu nebo karnitinu. Obě látky využijeme při sportování nebo následné regeneraci.

Široké spektrum látek

Dalo by se říci, že švestka je multivitamín rostoucí nám na zahradách. Mezi nejvíce zastoupené látky patří také hořčík, který řadíme mezi vůbec nejdůležitější minerály v těle. Je důležitý v metabolismu cukrů, působí na oběhové funkce a měl by působit proti křečím. Předpokládá se jeho vliv na produkci testosteronu, kvalitu spánku a dokonce i na sílu. Netřeba připomínat potřebu doplňování vitamínů skupiny B, jenž jsou v tomto ovoci také zastoupeny, a které se podílejí na metabolismu živin, stavu pokožky, má vliv na zrak či nervový systém. Důležitý je i příjem antioxidantů, a to nejlépe všech důležitých dohromady, protože tak lépe spolupracují a zrychlují regeneraci. Z antioxidantů je zde zastoupen již zmíněný vitamín C, dále i vitamín E, beta karoten, zinek, selen. Švestky dále obsahují vápník a fosfor, které se podílí na stavbě kostí, nalezneme zde i železo, mangan či měď. Mají velké množství vody, čímž můžeme podpořit doplňování vody a zároveň nás osvěží. Nalezneme zde i důležitý draslík.

Ačkoliv se dají švestky konzervovat a na zimu se taková konzervace určitě bude hodit, je jisté, že nejvyšší podíl všech prospěšných látek obsahují zejména čerstvé plody konzumované v syrovém stavu, což však jde dělat pouze určité období roku, u nás nejčastěji v závěru léta a začátkem podzimu. Mnozí lidé dávají přednost exotickému ovoci, ale proč se vyhýbat tak skvělému ovoci, jakým švestky bezesporu jsou. Navíc nám rostou v našich sadech a zahradách a jsou tak pro naše tělo přirozeným zdrojem potřebných látek, abychom mohli zůstat ve fit formě.

Diskuse k článku (0)


Související obsah

» Jahody

» Grapefruit může pomoci při hubnutí

» Borůvky

» Citron nás povzbudí a doplní vitamíny

Suplementy

Cvičení a trénink

Strava

Copyright © 2009 - 2018 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt