Fitvit.cz » Proteiny » Vaječný protein

Vaječný protein

Bílkoviny z vajec patří mezi nejhodnotnější z hlediska jejich využití při budování nové svalové hmoty. Mají optimální poměr aminokyselin potřebných pro syntézu lidské bílkoviny.

Vaječný protein se s příchodem syrovátky, a znovu objeveného kaseinu, moc nevyužívá. Bílkovinu s vajec navíc lze poměrně dobře oddělit pouhým oddělením bílku od žloutku, i když za ztrátu cenných živin, které se naopak nacházejí právě ve žloutku. Je-li cílem navýšit bílkoviny v jídelníčku, jsou vaječné bílky vždy dostupným zdrojem v každé ledničce.

Výhodou proteinové přípravku je nepřítomnost cholesterolu, tuku a možnost obohatit produkt o další důležité složky ve vhodném poměru, jako např. minerály či vitamíny. Výhodou je také možnost jeho využití pro lidi trpící nesnášenlivostí či alergií na bílkoviny z mléka nebo mléčný cukr.

Vaječný albumin, což jsou proteiny z bílku, mají rychlost vstřebatelnosti mezi syrovátkou a kaseinem, čili je lze využít jako mezičlánek v jídlech, kdy potřebujeme udržet vysokou hladinu proteinu a zároveň o něco prodloužit jejich postupné uvolňování. Nabízí se kombinace se syrovátkou a prodloužit a zefektivnit syntézu bílkovin během dne. V noci se pak osvědčí produkty postavené na kaseinu.

Ačkoliv v albuminu a proteinech z vajec žádná aminokyselina oproti svým konkurentům zvlášť nevyčnívá, přeci jen jedna stojí za zmínku. Jedná se o aminokyselinu arginin, které je ve vejcích více a jak je známo, arginin je zodpovědný za produkci oxidu dusnatého, jenž zvyšuje průtok krve ve svalech, čímž je více vyživuje a následně dochází nejen k jejich většímu růstu, ale i lepší regeneraci. Vzhledem k pomalejšímu vstřebávání ho lze využít také k ochranně stávající svalové hmoty při redukčních dietách v případě, že nechcete využít předností kaseinových proteinů, i když vstřebávání vaječných bílkovin je o poznání rychlejší, než u proteinů z kaseinu.

Pakliže hubnete a zvažujete, jaký protein využívat, neměly by vejce nebo protein z nich ve formě prášku chybět ve vašem jídelníčku. Vědci se domnívají, že při využití tohoto proteinu při snídani se snížil příjem kalorií během dne oproti těm, kteří ho nevyužili. Způsobí totiž pocit zasycení a potlačení pocitu hladu, a poté menší potřebu se přejídat a přijímat nadměrné dávky potravy v pozdějších fázích dne.

Různé zdroje proteinů zlepšují jejich využití a dodají potřebný poměr rozdílných aminokyselin, vyvažují případné nerovnováhy ve stravě. Tím, že bude jejich příjem komplexní, zlepší se regenerace, růst svalové hmoty a imunita organismu. I když bude patrně základem doplňování proteinů u téměř každého sportovce syrovátka, neměli by zapomínat ani na další zdroje jako jsou vejce, kasein, sója nebo maso. Dodají totiž ty vlastnosti, které syrovátka nemá, a v tom je kouzlo komplexní a vyvážené stravy.

Diskuse k článku (1)


Související obsah

» Základ správné výživy

» Syrovátkový protein

» Kasein chrání svaly

Suplementy

Cvičení a trénink

Strava

Copyright © 2009 - 2017 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt