Fitvit.cz » Strava

Budování svalové hmoty - 2. část (o stravě)

Je nutné jíst dostatečně, kvalitně a ve správném poměru. Jako složka potřebná pro budování svalů je zde protein. Zdroj energie pak sacharidy, ale není možné zapomínat ani na tuky, které se zúčastňují důležitých procesů, a jsou také součástí strategie pro budování hmoty... více »

Diskuse k článku (2)


Vejce plná živin

Kvalitní bílkoviny, vitamíny, minerály, lecitin, vysoká biologická hodnota. To všechno splňují vejce a stávají se tak oblíbenou potravinou při budování čisté svalové hmoty. Lze je vařit, smažit, přidávat do pečiva nebo salátů. Bez vajec si dnes už ani nedokážeme představit svůj jídelníček... více »

Diskuse k článku (0)


Zásady diety, úprava stravovacích navyků

Strava je považována velkým dílem za zodpovědnou tím, jak vypadáme. Mnohdy slýcháváme jsme tím co jíme a v mnoha případech tomu tak skutečně je. Stejně tak je velkým problémem samotné slovo dieta, kdy je ve většině případů míněno drastické snížení přijmu potravin a tím i energie. A to je samozřejmě špatně. Nejprve tedy změníme slovo dieta za úpravu jídelníčku nebo třeba řekněme změna stravovacích návyků... více »

Diskuse k článku (1)


Tuky, jejich rozdělení a význam

Tuky patří s bílkovinami a sacharidy mezi základní složky potravy. Ačkoliv jsou vnímány jako nežádoucí, není to pravda, ba právě naopak, jsou nezbytné pro chod organismu. Je však potřeba jich přijmout jen tolik, kolik vyžaduje pokrytí pro životní funkce a vybírat si ty správné druhy, které jsou přínosné pro tělo... více »

Diskuse k článku (2)


Sacharidy - druhy a význam

Nazýváme je také cukry, uhlohydráty nebo glycidy. Mezi jejich nejdůležitější úkoly patří zásobovat tělo energií. Jakákoliv snaha o normální zhubnutí bez využití sacharidů je téměř vždy odsouzeno k nezdaru. Ještě více zde platí pravidlo, že vypadáme tak, jak jíme. Sacharidy lze jednoduše ovlivňovat přísun energie... více »

Diskuse k článku (0)


Bílkoviny a jejich základní rozdělení

Pro budování svalové hmoty potřebujeme kvalitní bílkoviny. Proto nikoho nepřekvapí, že veškeré tkáně v lidském těle vznikají právě za jejich účasti. Nikoliv však těch, které sníme jako maso, mléko nebo vejce, ale tyto zkonzumované bílkoviny se naštěpí na aminokyseliny, které jsou potom využity nejen na růst svalů, ale i na posílení imunity, správný chod nervových funkcí, metabolismus, tvorbu kreatinu a další důležité funkce pro chod organismu... více »

Diskuse k článku (0)


Ovesné vločky

Obiloviny by měly patřit k základním složkám naší potravy. Nikoliv však běžně prodávané pečivo z bílé mouky, ale hlavně produkty z celozrnných surovin obsahující široké spektrum důležitých látek pro naše zdraví. Mezi takové suroviny patří ovesné vločky, které si oblíbili sportovci, protože vědí, že strava má významný podíl na jejich výkonech... více »

Diskuse k článku (1)


Hovězí maso

Zdroje bílkovin jsou nejen důležité pro rozvoj svalové hmoty, ale jsou nezbytné pro zachování zdraví a regeneraci. Stále se však vedou diskuse, jestli je nutné přijímat je i z živočišných zdrojů či nikoliv. Nikdo zatím nedokázal odpovědět jednoznačně na otázky, jestli ano a proč a naopak. Zdá se však, že pro budování svalové hmoty je příjem živočišných bílkovin nezbytný. To pochopitelně neznamená, že běžný člověk musí spořádat tolik hovězího jako držitel titulu Mr. Olympia...více »

Diskuse k článku (0)


Tvaroh jako zdroj bílkovin

Kdysi dávno v době, kdy slova proteinový doplněk stravy znal snad jen Arnold Schwarzenegger v Kalifornii, byl tvaroh hlavní složkou diet a sloužil jako bohatý a hlavně levný zdroj bílkovin bez tuku... více »

Diskuse k článku (2)


Drůbeží maso

Drůbeží maso je jedním z nejpoužívanějších v našich kuchyních. Nejznámější je kuřecí. Oblíbené je i krůtí, ale máme na výběr i z husy, kachny, bažanta nebo dokonce z pštrosa.... více »

Diskuse k článku (0)


Proč jíst ryby

Ryby jsou považovány za zdravou potravinu. Ne každá však musí tato kritéria splňovat. Dělíme je na sladkovodní a mořské. Mořské jsou pochopitelně více propagovány pro své pozitivní účinky na zdraví. Vyznavači životního stylu fitness mají rádi mořské ryby pro svoje optimální složení kvalitních bílkovin a zdravých tuků... více »

Diskuse k článku (5)


Vláknina - důležita složka potravy

Vláknina je nestravitelná složka potravy nacházející se výhradně v potravinách rostlinného původu. Známe dva druhy vlákniny a to rozpustnou a nerozpustnou. Obě dvě jsou důležité pro správný chod trávícího systému lidského organismu. více »

Diskuse k článku (0)


Ořechy pro zdraví

Jen málo potravin obsahuje široké množství potřebných živin pro tělo. Jednou z takto užitečných potravin jsou ořechy. Snad jedinou nevýhodou je vysoký podíl tuků v nich. Na druhou stranu je tuk v nich obsažený zdraví prospěšný....více »

Diskuse k článku (1)


Čokoláda

Pro milovníky sladké stravy patří právě čokoláda k těm nejoblíbenějším pochutinám. Neměli byste to však přehánět, protože každodenním konzumováním většího množství čokolády můžete zhatit veškeré snahy o zlepšení vaší postavy... více »

Diskuse k článku (0)


Vepřové maso

Rozmanitost stravy je základním předpokladem proto, abychom dostali do těla všechny potřebné látky pro správné fungování organismu. Je nutné si však vybírat ty složky potravy, které budou mít co nejefektivnější vliv a zároveň budou obsahovat co nejméně nežádoucích látek, např. nadměrné množství tuku nebo cholesterolu. Při vhodném výběru druhu masa se součástí zdravé stravy může stát i maso vepřové... více »

Diskuse k článku (0)


12345 6 7

Suplementy

Cvičení a trénink

Strava

Copyright © 2009 - 2019 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt