Fitvit.cz » Doplňky stravy » Lecitin

Lecitin

Lecitin je svým složením tukové podstaty. Pro doplňky stravy se většinou využívá forma získávaná ze soji, tedy sojový lecitin. Je součástí buněk lidského těla.

Jaké prospěšné účinky by mohl lecitin mít? V první řadě má vliv na nervový systém. Vzniká z něj totiž cholin a z toho poté acetylcholin, který je právě pro nervovou činnost důležitý. Lecitin udržuje správnou hladinu cholesterolu, napomáhá rozpouštění tuků a brání ukládání cholesterolu na stěnách cév, mírně podporuje metabolismus.

Lecitin je obsažen např. ve vaječném žloutku, ale doplňování denní dávky jen z tohoto zdroje může být rizikové přítomností velkého množství cholesterolu v něm obsaženým. V rostlinách je pak obsažen především v semenech a je vhodnější vzhledem k absenci cholesterolu. Svým působením na mozek a nervový systém se může hodit pro studenty nebo pro lidi, kteří se potřebují maximálně koncentrovat.

Ačkoliv si lecitin tvoří tělo samo, může být jeho nedostatek poměrně častým jevem. Případný nedostatek může mít vliv na zhoršení nervových a mozkových funkcí a vyšší hladinu cholesterolu. Pokud si zakoupíte přípravek obsahující lecitin, dodržujte předepsané dávkování uvedené na etiketě.

Diskuse k článku (2)


Suplementy

Cvičení a trénink

Strava

Copyright © 2009 - 2024 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt