Fitvit.cz » Fitness tipy » Spánek - základní regenerace

Spánek - základní regenerace

Spánek je důležitá a naprosto nepostradatelná součást našich životů. Kvalitní spánek ovlivňuje naše zdraví, výkonnost jak duševní tak i fyzickou. Jak dlouho spíte v dnešní uspěchané době? Každý by měl spát alespoň 8 hodin denně. V případě nedodržení této doby se začnou objevovat nežádoucí příznaky, jako je podrážděnost nebo narušení biorytmů. Ve spánku se tvoří pro regeneraci důležitý růstový hormon.

Další nežádoucí důsledky nedostatku spánku jsou zhoršení imunitního systému, zvyšující se hladina kortizolu nebo u mužů nižší tvorba testosteronu.

Co může narušit spánek. Zvýšený stres ať už v práci nebo v osobním životě, práce na směny, pití nebo užívání povzbuzujících prostředků v pozdních částech dne nebo obtěžující hluk.

Pro zdravý spánek dodržujte pravidelnost ranního probuzení a večerního usínání. Špatným příkladem je celotýdenní ranní vstávání a víkendové ponocování s vyspáváním do pozdních dopoledních hodin. Před usínáním se uvolněte například relaxační hudbou nebo četbou. Zásadou je již nic před spánkem neřešit či dokonce provozovat nějakou namáhavou činnost. Existují sice prášky na spaní, nicméně je to skutečně ta poslední možnost, jak řešit problémy se spaním. Vaše problémy se spánkem může mít původ i v chybné stravě. Z doplňků stravy může pomoci hořčík nebo aminokyselina L-theanin. Pro jejich využití se poraďte se svým lékařem, zvláště pak v případě L-theaninu. Těžkosti však nastanou při práci na směny. Nejen že budete mít s největší pravděpodobností problémy se spánkem, ale navíc si narušíte důležité biorytmy.

Spánek je nezbytný pro zlepšování výkonnosti v jakémkoliv sportu, nejen ve fitness nebo v kulturistice. Uvažte, že profesionální sportovci spí 8 - 9 h v noci a někteří si přidávají 1- 2 h po obědě. Pamatujte také, že naše tělo je přizpůsobeno pro práci a vykonávání různých činností ve dne a odpočinek a spánek v noci.

Každý organismus má jiné potřeby a tak i každý z nás bude potřebovat odlišnou dobu potřebnou na regeneraci. Někdo bude mít problémy při práci na směny a jiný si s tímto problémem bez problému dokáže poradit. Každopádně opomíjet délku spánku se v konečném důsledku nevyplatí nikomu. Porucha spánku je závažný zdravotní stav a jako takový je potřeba ho řešit za pomoci lékaře.

Diskuse k článku (1)


Suplementy

Cvičení a trénink

Strava

Copyright © 2009 - 2024 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt