Fitvit.cz » Doplňky stravy » HCA

HCA

Kyselina hydroxycitrónová (HCA) je prezentována jako spalovač tuků. Ve skutečnosti by měla tato látka blokovat přeměnu cukrů na tuk, a to pouze v případě, že je cukru v těle nadbytek a hrozilo by, že bude přeměněn na tuk. Místo toho jsou uloženy jako svalový glykogen. Pakliže by skutečně pomáhala přeměnit cukry na svalový glykogen, neznamenalo by to pouze pomoc při boji s tukem, ale i zlepšení regenerace a následně svalový růst, což by v konečném důsledku bylo ještě výhodnější, protože nová svalová hmota znamená větší bazální metabolismus a tím pádem menší podíl tělesného tuku. HCA se získává z rostliny Garcinia campogia.

Nedostatek vědeckých studií

Ačkoliv již byly provedeny nějaké vědecké studie, rozhodně z nich není zcela jasné, zdali má HCA účinky na spalování tuků a můžeme ho úžívat jako látku pomáhající odbourávání tuku. Zatímco některé studie potvrzují, že působí na zvýšení metabolismu tuků a cukrů, působí na potlačení chuti k jídlu a zvyšuje využití tuků při sportovním výkonu, jiné studie tyto účinky nepotvrdily a HCA dle nich nepomohla ani při snižování hmotnosti, ani zvýšenou oxidací tuků při cvičení. Každý si ale tuto látku může ověřit na sobě a pozná tak, zdali je skutečně účinná či nikoliv. Je také pravděpodobné, že někdo změny na sobě pocítí a jiný nikoliv.

Jak funguje

Jeho hlavní výhodou by mělo být blokování enzymu ATP-citrát-lyásy, který by měl jinak působit na přeměnu sacharidů na tuky. To by mohlo vést jak k menšímu ukládání tuků ze stravy, ale i využití tuků jako zdroje energie při cvičení. Potíž je v tom, že efekt sice působí u krys, ale u lidí tento enzym pravděpodobně nemá takové účinky na tvorbu tuků jako u studovaných zvířat. Proti látce pak hovoří i to, že ze spalovačů tuků patří HCA k těm nejméně prozkoumaným, a tak se o definitivním potvrzení či vyvrácení očekávaných účinků dozvíme až někdy v budoucnosti, kdy bude známo více informací. Každopádně se užívá jako koření a složka v potravě v asijských jídelníčcích a tak pravděpodobně některé pozitivní účinky mít bude.

Co je potřeba dodržet

I když se v možných účincích suplementu zmiňuje blokování přeměny sacharidů na tuk, asi nebude možné dosáhnout účinnosti při nedodržení pravidla vyššího energetického výdeje než příjmu. Jestliže by HCA mělo působit při redukci hmotnosti, pak určitě jako pomocník a dotyčný by měl držet nejen dietu, ale také se hýbat. Rozhodně nelze očekávat působení doplňku způsobem, kdy beru HCA jako spalovač, nesportuji a nedržím dietu a kila jdou dolu. Takový suplement opravdu neexistuje a vesměs se jedná o více či méně účinné látky, které nám mají o trochu více pomoci usnadnit spalování tuku či zabránit jejich nové tvorbě. Hlavní je si uvědomit, že nejprve musíme udělat změny ve svém životním stylu a teprve poté má význam uvažovat nad nákupem nějakého spalovače tuku.

Diskuse k článku (0)


Další fitness tipy pro skvělou postavu

» Karnitin

» Extrakt ze zeleného čaje

» CLA - konjugovaná kyselina linolová

Suplementy

Cvičení a trénink

Strava

Copyright © 2009 - 2024 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt