Fitvit.cz » Spalovače tuku » CLA - konjugovaná kyselina linolová

CLA - konjugovaná kyselina linolová

CLA je poměrně novým suplementem známým jako přípravek na podporu odbourávání podkožního tuku. Jeho význam je však daleko komplexnější pro zdraví organismu, a tak se kromě avizovaných účinků na tělesnou hmotnost vědci domnívají, že působí na celkovou regeneraci, růst svalové hmoty, ale i jako prevence proti rakovině.

Nízký podíl ve stravě

Konjugovaná kyselina linolová (CLA) je zdravým tukem, patří mezi omega-6 mastné kyseliny, konkrétně je derivátem kyseliny linolové. Přirozeně se vyskytuje v hovězím masu a mléčných výrobcích. Naneštěstí je podíl v těchto potravinách snížen nesprávnými postupy při krmení zvířat, a to až o více než 60%, kdy je nahrazeno přirozené krmení v podobě pastvy trávy za různé krmné směsi. Právě produkty z chovů využívající volný pohyb svých stád po zelených pastvinách jsou na CLA nejbohatší. Vědci se dokonce domnívají, že tento úbytek konjugované kyseliny linolové v přirozené stravě by mohl mít vliv na zvýšený výskyt civilizačních chorob jako rakovina, kardiovaskulární nemoci a obezita.

Pomáhá odbourat tuk

CLA se však prezentuje především jako doplněk stravy pro lepší odbourání tuků. Pochopitelně je ideální před nasazením suplementu vykonávat pravidelnou pohybovou aktivitu, přijímat vyvážené množství energie, která by při redukci hmotnosti měla být v mírném deficitu čili víc energie vydávat než přijímat. Pakliže je toto splněno, doplňky stravy mohou o trochu urychlit tento proces a zároveň pomohou udržet na těle požadovanou svalovou hmotu, což je zcela zásadní podmínka pro úspěch.

Velmi zajímavým předpokládaným účinkem se jeví tzv. noční spalování tuků. CLA by měla zabránit znovu nabrání tuku, blokovat jeho ukládání potlačením aktivity enzymu lipoprotein-lipázy a zároveň zrychlit metabolismus. Tím, že podporuje budování stavby svalové hmoty bet tuku, zvyšuje se tím i bazální metabolismus a tím i větší výdej energie. Někteří odborníci dokonce hovoří o lepším spalování tuků z oblasti břicha. CLA tedy může pomoci zabránit tzv. jo-jo efektu, i když z dlouhodobého hlediska je nejjednodušší trvalá změna životního stylu, zdá se, že konjugovaná kyselina linolová může tomuto efektu zamezit. CLA se doporučuje užívat v cyklech, nejlépe před koncem období, kdy se snažíme o redukci hmotnosti. Některé studie však doporučují minimálně tří měsíční podávání, aby se účinky úbytku tuku projevily, a to v dávce cca 3,5 g denně nebo, a to je podstatnější, držet se doporučení na etiketě výrobku, které je aktualizované dle nejnovějších vědeckých poznatků. CLA se rozděluje na jednotlivé typy. Izomery jsou rozděleny na 9, 10, 11, 12. Zatímco izomery 10 a 12 jsou efektivnější při redukci tuků a dokonce chrání svalovou hmotu i když netrénujeme, naopak 9 a 11 se spíše osvědčily při budování svalové hmoty. Je vhodné volit osvědčené výrobce doplňků, aby účinné látky byly v produktu obsaženy v dostatečném množství.

Pro regeneraci i prevenci

Ačkoliv výzkumy budou dále pokračovat a dají se očekávat další změny v jednotlivých funkcích a doporučeních, případně potvrzení či vyvrácení z očekávaných účinků, je potřeba si uvědomit, že CLA je přirozenou složkou stravy a vlivem průmyslového zpracování potravin se její obsah ve stravě snižuje. I kdyby tedy účinek na sportovní výkon nebyl takový, jaký vědci předpokládají, význam pro zdraví bude mít z největší pravděpodobností zcela zásadní a doplnění základní dávky v podobě suplementu u osob, které nemají vyváženou stravu, bude přínosný už jenom z hlediska příjmu zdravých tuků mající význam pro posílení imunity a regenerace. Zdravé tuky samy o sobě pomáhají redukovat tělesnou hmotnost a tak by jich mělo být ve stravě dostatečné množství oproti nasyceným tukům, které jsou potřebné méně.

Diskuse k článku (0)


Další fitness tipy pro skvělou postavu

» Lecitin

» BMI a určování stavu nadváhy

» Zásady diety, úprava stravovacích navyků

Suplementy

Cvičení a trénink

Strava

Copyright © 2009 - 2024 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt