Fitvit.cz » Strava » Pistácie jsou kalorické, ale i velmi výživné
Patří mezi oblíbené druhy ořechů díky své chuti. I pistácie, podobně jako jiné ořechy, jsou plné užitečných látek, které mohou mít důležitou roli při budování a formování postavy a dokonce také i při hubnutí. Svým složením se ořechy blíží k dokonalé potravině, protože obsahují bílkoviny, tuky i sacharidy. Má to však dva problémy.
Tuků je zde příliš mnoho, byť je pro tělo příznivý, protože je nenasycený, ale přesto velmi energetický. Proto můžeme ořechů konzumovat pouze omezené množství, abychom nenabírali nadbytečné kilogramy. Pokud však ořechů jíme přiměřeně, mohou nám tuky z nich dokonce pomoci s hubnutím. Nejideálnější je řešení, že si zrevidujeme příjem všech tuků, nahradíme ty z uzenin a zákusků tuky z ořechů a semen a udržujeme jejich příjem mezi 20 až 30 % z celkového energetického příjmu.
Druhá potíž je, že u ořechů schází dostatek aminokyseliny lysin, takže složení proteinů není pro stavbu svalů ideální a proto se tento typ proteinu kombinuje s takovým, který má zastoupeny všechny aminokyseliny v optimálním složení. Kombinace potravin přináší bohatší spektrum živin, než když je strava jednotvárná a např. právě ořechy jsou bohatší na aminokyselinu arginin. Díky ní pak máme v organismu více oxidu dusnatého, což zvyšuje průtok krve v cévách a to znamená více živin, kvalitnější regenerace a poté i lepší výsledky. Pistácie však mají více lysinu než jiné ořechy a také proteiny z těchto ořechů jsou komplexnější. Ideální je však hlavní složku z proteinu konzumovat z osvědčených zdrojů, jako libové maso, mléčné produkty, vejce, ryby či proteinové přípravky např. z hodnotné syrovátky případně ze sóji a luštěnin.
Energie v pistáciích odpovídá zejména vysokému obsahu tuku. Tuku je zde okolo 45 - 50 g, většinou nenasycených, ale téměř žádné omega 3 mastné kyseliny (cca 0,3 g), bílkovin cca 20 g a sacharidů okolo 25 g. Ze 100 g těchto ořechů přijmeme cca 585 kcal. Obvykle se doporučuje konzumovat za den přibližně hrst ořechů, což odpovídá asi 25 – 30 g. Samozřejmě je vhodné obměňovat zdroje tuků a tak lze pistácie střídat s dalšími ořechy, semeny, olivovým olejem či tukem z ryb.
Pistácie obsahují i některé důležité a v potravě nedostatkové minerály a vitamíny. Jsou to zejména velmi cenný hořčík a vápník, jde také o poměrně bohatý zdroj železa, nalezneme zde antioxidanty zinek, selen, v malém množství i vitamín C a také velmi cenný a vysoce vstřebatelný vitamín E v nejpřijatelnější formě alfa-tokoferol. Nalezneme zde také vitamíny skupiny B, z nich pak významnější množství zejména vitamínu B6 (až 85 % DDD) a B1 (60 %). Dále obsahují kyselinu listovou, vitamín A, mangan nebo měď. Pistácie jsou také bohatým zdrojem draslíku, který má vliv na krevní tlak a množství vody v těle. Nechybí zde ani velmi důležitá vláknina. Pistácie obsahují i fytosteroly, které údajně dokáží snížit hladinu cholesterolu v těle a dokonce by měly působit i proti vzniku některých typů rakoviny.
Abychom mohli vytěžit z pistácií maximum, vyhýbáme se špatně skladovaným či starým ořechům, které by mohly být napadeny plísní, což znamená zátěž pro organismus. Pozor je třeba dávat i na nevhodné ochucené formy, jako solené, sladké nebo jinak nevhodně ochucené. Při správném dávkování a výběru produktu lze z pistácií dostat důležité živiny potřebné pro regeneraci a svalový růst, takže nám mohou pomoci dosáhnout lepších výsledků při sportování.
Diskuse k článku (0)
» Cvičení a posilování - jak začít
» HIIT pro lepší spalování tuku
» Co dělat po dietě, abychom opět nepřibrali?
» Nadbytečný příjem jednoduchých cukrů způsobuje nadváhu
» Sacharidové vlny - cesta k efektivnějšímu hubnutí
Copyright © 2009 - 2024 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt