Fitvit.cz » Vitamíny » Vitamín B12

Vitamín B12

Má vliv na tvorbu červených krvinek, podporuje nervový systém a metabolismus tuků a bílkovin. Nevyskytuje se v potravinách rostlinného původu. Nalézt ho tedy můžeme hlavně v živočišných produktech.

Zdroji jsou maso, mléko, sýry, ryby, vejce. Nejvíce kobalaminu však obsahují mořské produkty, např. škeble nebo ústřice, z ryb pak losos a tuňák. Je rozpustný ve vodě. Doporučená denní dávka je 0,003 mg.

Nedostatek vitamínu B12 prakticky nehrozí. Problém by mohl nastat pro vyznavače vegetariánství, kdy se nekonzumují živočišné produkty. Zde stačí konzumovat alespoň mléko nebo vejce nebo zvolit vhodný doplněk stravy. Mnohem závažnější je nedostatek způsobený poruchou jeho vstřebávání a zde je nutné vždy takovýto stav řešit prostřednictvím lékaře.

Jestliže je v jídelníčku živočišný zdroj jako maso, mléko nebo vejce, má organismus obyčejně dostatečné zásoby vitamínu B12 v játrech a tak se případný nedostatek vyloučením živočišné stravy neprojeví ihned, ale až třeba po několika letech.

Mezi sportovci byl vitamín B12 oblíbený pro své předpokládané účinky podporující sportovní výkon, navíc byl aplikován v injekční formě a v množství převyšující mnohonásobně doporučenou denní dávku. Nikdy však zatím nebylo dokázáno, jestli tomu tak skutečně je. V tomto případě je tedy jeho užívání sporné a z největší pravděpodobností zbytečné.

Všeobecně je spíše doporučeno přijímat pestrou stravu, která bez problémů zajistí dostatečný přísun vitamínu B12 a injekční formu přenechat lékařům jako farmakologický přípravek.

Diskuse k článku (0)


Suplementy

Cvičení a trénink

Strava

Copyright © 2009 - 2019 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt