Fitvit.cz » Vitamíny » Vitamín D
Vitamín D se podílí na vstřebávání fosforu a vápníku, má vliv na vývoj kostí, zubů. Je rozpustný v tucích. Vitamín D vzniká z jeho dvou prekurzorů. Je jím D2 neboli ergokalciferol a D3 neboli cholekalciferol. Zatímco ergokalciferol se nachází v potravinách rostlinného původu, cholekalciferol je produkován buď opalováním nebo je přítomen v potravinách živočišného původu, zejména pak v rybím oleji. Dle výzkumů je provitamin D3 účinnější než ergokalciferol.
Lze se jím předávkovat, avšak nepříznivé následky má i jeho případný nedostatek, a to hlavně v dětství, kdy může dojít ke špatnému vývoji kostí, a jejich deformaci. Onemocnění se nazývá křivice nebo také rachitida. Proto je nutné dbát na jeho pravidelný příjem, který není vyšší, ale ani nižší, než doporučená denní dávka.
Vitamín D můžeme nalézt např. v tučných rybách, mléku, vejcích nebo cereáliích. Ačkoliv se vitamín D může tvořit prostřednictvím slunečního světla čili opalováním, doporučuje se příjem spíše prostřednictvím potravy vzhledem k možnému vzniku rakoviny kůže z nadměrného opalování.
Zatímco účinky na kosti a spolupůsobení s minerály jsou již známé, má se zato, že vitamín D by mohl ovlivňovat nejen silové schopnosti při sportovním výkonu, ale dokonce by měl i bránit ukládaní přebytečného tuku do tělesných tukových zásob. Ať už je to pravda, či nikoliv, je to další důvod udržovat přísun na doporučené denní dávce, která činí 5 – 10 μg neboli 200 - 400 m.j.
Diskuse k článku (0)
» Cvičení a posilování - jak začít
» HIIT pro lepší spalování tuku
» Co dělat po dietě, abychom opět nepřibrali?
» Nadbytečný příjem jednoduchých cukrů způsobuje nadváhu
» Sacharidové vlny - cesta k efektivnějšímu hubnutí
Copyright © 2009 - 2024 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt