Fitvit.cz » Cviky » Peck deck - cvik pro rozvoj prsních svalů

Peck deck - cvik pro rozvoj prsních svalů

Do tréninku zaměřeného na hrudník a prsní svaly lze zařadit cvik prováděný na stroji zvaném peck deck. Jedná se o izolovaný cvik vhodný jako doplňkový k některému typu tlakového cviku. Není možné ho většinou provádět v domácích podmínkách, protože se vykonává na stroji, který většina sportovců nemá v domácí posilovně. I když jde o zatížení prsních svalů z jiného úhlu, lze peck deck částečně nahradit rozpažováním vleže. Rozhodně nelze na přístroji peck deck vybudovat potřebnou svalovou hmotu bez použití dalšího základního cviku. Jeho výhodou, ale zároveň i nevýhodou, je velký rozsah pohybu. Zatímco při kontrakci vepředu jde o velmi přínosný pohyb, pokud jde o natahování dozadu, měli bychom být více opatrní kvůli přetížení ramen a prsních svalů, což může vést ke zranění.

Oproti rozpažování má jednu velkou výhodu. Jde totiž o přitlačování loktů k sobě, což unikátním způsobem pomůže procvičit prsní svaly. A jelikož díky stlačování loktů k sobě můžeme zasáhnou více svalových vláken uprostřed hrudníku, můžeme strojem peck-deck lépe působit na tuto oblast prsních svalů. Naopak pokud potřebujeme více procvičit vnější část prsou, můžeme se více zaměřit na rozpažování. Při použití tohoto cviku nejde o použití váhy, ale zejména o procítění svalů při práci. Pohyb by měl být plynulý, bez trhavých pohybů, které by výrazně zvyšovaly riziko zranění.

Provedení

Sedneme si na přístroj, nadloktí máme ve výšce ramen, předloktí do pravého úhlu, dlaně drží držadla nebo vrchní kraje polstrovaných opěrek. Předloktí je celou svoji plochou opřeno o opěrky. Záda jsou vzpřímená a opřená a chodidla nenadzvedáváme, držíme je celá na zemi, nohy mírně rozkročené, čímž stabilizujeme polohu těla. Ačkoliv se zdá, že poloha je bezpečná, musíme i zde zpevnit celé tělo a nevykonávat pohyb pouze mechanicky. I při tak zdánlivě jednoduchém pohybu se lze zranit. Držíme tedy nejen zpevněné paže, záda a nohy, ale i oblast spodních zad a břicha.

Poté silou prsních svalů přitahujeme lokty opěrky stroje k sobě. Díky konstrukci stroje je můžeme maximálně smrštit k sobě. Jednu až dvě vteřiny vydržíme a plynulým pohybem pokračujeme zpět, ovšem tak, abychom měli váhu pod kontrolou a nedošlo při příliš rychlém pohybu zpět ke zranění. Zároveň zastavujeme pohyb, když jsou lokty v ose s rameny nebo mírně před trupem, nepokračujeme pod úroveň ramen směrem k zádům, protože by je to příliš zatěžovalo a mohlo by dojít ke zranění. Pokračujeme do vykonání tolik opakování pro dokončení série. Jelikož jde o izolovaný pohyb, nepomáháme si jakýmkoliv jiným pohybem, než prací vycházející z ramen a prsních svalů, lokty a předloktí zůstávají zafixována na jednom místě na opěrkách.

Zapojené svaly a využití pro sporty

Jak už bylo řečeno, přitlačování loktů k sobě na stroji peck-deck je izolovaný cvik. Pracujeme zde pouze jedním kloubem, a to ramenním. Tímto pohybem zatížíme ramena, hákové, pilovité a hlavně velké a malé prsní svaly, kvůli kterým toto cvičení provádíme. Na první pohled se zdá, že z přitlačování loktů na peck-decku budou mít prospěch pouze lidé, kteří chtějí zlepšit vzhled vnitřní strany prsních svalů, těžit z něj však budou i sportovci využívají odpalovacích pohybů, jako např. při tenisu či dalších sportech využívajících raketu nebo při baseballu. Svaly mohou využít třeba také boxeři při úderech nebo gymnasté při provádění svých disciplín náročných na sílu všech svalů těla.

Peck deck má význam také jako cvik podporující rozvoj síly při tlacích, který patří mezi základní více kloubové cviky rozvíjející velkou část vrchní poloviny těla a jako podpůrného cviku ho mohou využít sportovci širokého zaměření, kteří ke svému výkonu potřebují funkční svalstvo hrudníku. A takových odvětví je většina, takže peck deck mohou využít sportovci napříč všemi disciplínami.

Diskuse k článku (0)


Další fitness tipy pro skvělou postavu

» Kliky na bradlech

» Které partie cvičit spolu a které nikoliv

» Tlak na šikmé lavici hlavou nahoru

Suplementy

Cvičení a trénink

Strava

Copyright © 2009 - 2024 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt