Fitvit.cz » Zelenina » Rajčata
Rajčata jsou známá a oblíbená plodová zelenina. Hodí se jak ke konzumaci v syrovém stavu, tak i vařená v různých pokrmech. Velmi populární jsou i saláty, jejichž součástí jsou rajská jablíčka. Ačkoliv to mnoha lidem ani nepřijde, konzumují rajčata ve formě kečupu. Ten je však už s různými přísadami a tak by se jeho konzumace neměla přehánět.
Kromě toho, že jsou chutná, obsahují také velmi důležité vitamíny, minerály a fytochemikálie. Kromě betakarotenu, vitamínu C obsahuje také velmi důležitou látku zvanou lykopen. Působí proti volným radikálům a slouží jako prevence před rakovinou a srdečním nemocem. Tím, že působí antioxidačně, má regenerační účinky na organismus.
Je potřeba připomenout i přítomnost vlákniny, a to až 2 g v průměrně velkém rajském jablku, což je další důvod mít rajčata co nejčastěji k jídlu. Energetická hodnota je přibližně 22 kcal na 100 g. Naleznete v něm také asi 1 g bílkovin a okolo 5 g sacharidů. Nesmíme opomenout důležité minerální látky hořčík, vápník a železo.
Abychom však využili to nejlepší z rajčat, měli bychom si vybírat jen čerstvá a plně zralá rajčata. Nejezte nezralé a nebo naopak přezrálé a až nahnilé plody. Vykrajování nahnilých plodů opravdu není ten nejlepší nápad. Ideální jsou přirozeně dozrávající plody, které jsou také výrazně chutnější.
Diskuse k článku (0)
» Cvičení a posilování - jak začít
» HIIT pro lepší spalování tuku
» Co dělat po dietě, abychom opět nepřibrali?
» Nadbytečný příjem jednoduchých cukrů způsobuje nadváhu
» Sacharidové vlny - cesta k efektivnějšímu hubnutí
Copyright © 2009 - 2023 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt