Fitvit.cz » Cvičení » Svalová vytrvalost potřebná i při posilování

Svalová vytrvalost potřebná i při posilování

Při sestavování tréninkového plánu se vyplatí do něj zařadit i cvičení pro zvyšování svalové vytrvalosti. Proč vytrvalost, když usilujeme o zvětšení svalové hmoty? Protože k cíli se nejlépe dopracujeme kombinací tréninků s vyšším i nižším počtem opakování v sériích. Kdybychom se zaměřili pouze na zvyšování síly, těžko bychom zvládali kombinované cviky s počtem opakování okolo 8 až 12, které jsou pro růst svalové hmoty velmi cenné. Vytrvalost využijeme i při kruhovém tréninku, zařazení supersérií či vícenásobných sérií nebo u metody předvyčerpání. U všech těchto postupů potřebujeme vykonávat intenzivní práci po poměrně dlouhou dobu. Když se zaměříme pouze na silové výkony s několika opakováními v sérii, budeme vypadat spíše jako vzpěrači. Při tvarování postavy nám ale jde spíše o kombinaci síly, hmoty a vytrvalosti, aby svalstvo bylo rovnoměrně rozložené na postavě a také funkční, třeba i v jiném sportovním odvětví.

Užitečná všestrannost

Stále více se každému hodí všestrannost. To znamená, že sportovec bude nejen silný a vytrvalý, ale potřebuje být i ohebný a také dostatečně rychlý. K tomu pomohou nejen jednoduché posilování doplněné aerobní aktivitou, ale také různé postupy v posilování, kdy střídáme objem tréninku, rychlost opakování, váhu, intenzitu a také rozsah počtu opakování. A právě vyššími počty opakování zlepšíme svalovou vytrvalost, potřebnou pro dokončení každé série se stejnou intenzitou, jako na jejím počátku. Nejlepší je tak trénovat pomocí cyklů, kdy se zaměřujeme na různé cíle. Můžeme ale kombinovat i cviky s nízkým počtem opakování se cviky, kde provedeme více opakování

Vytrvalost však není dobrá pouze k dosažení lepší postavy či sportovního výkonu. Pomůže nám také ke zlepšení a posléze udržení dobrého zdravotního stavu. Udrží totiž náš oběhový systém v dobrém stavu. Kondice se pak nehodí pouze pro lepší sportovní výkony, ale i pro vykonávání běžných denních činností.

Rozdílný přístup u sportů

Trénování vytrvalosti však bude rozdílné u osob, které usilují o dlouhodobé sportovní výkony jako např dálkové běhy, od těch, kteří chtějí zvyšovat svalovou hmotu, ale přesto chtějí mít i dobrou kondici a vytrvalost: Zatímco ti první budou každý týden trávit hodiny běháním, ježděním na kole či plaváním a dalších činností dle jejich sportovního zaměření, lidé usilující o nárůst svalové hmoty by měli nalézt kompromis pro růst svalů i kardiovaskulární kondici. První i druhá skupina by však neměla opominout ani jednu část svých tréninků, což znamená kombinace posilovacího a aerobního tréninku, byť v jiném poměru a objemu. Obě skupiny totiž budou z těchto aktivit těžit a docílí lepší všestrannosti.

Již víme, že tělo používá rychlá a pomalá svalová vlákna. Sprinteři sice budou upřednostňovat cvičení zaměřené na výbušnost a vzpěrači naopak na co největší vyvinutou sílu, což ale neznamená, že nemohou zvýšit svou vytrvalost pravidelných zařazováním cviků s vyšším počtem opakování. V rámci periodizace v cyklu pro odlehčení šlachám a kloubům můžeme vyplnit cvičením s vyššími počty opakování. Stejně tak nečekané zařazení tréninku s vysokými počty opakování aplikujeme metodu šokování svalů a přinutíme tělo k využití zcela jiných vláken a zapojit svaly z jiných úhlů a podmětů. Vysoký počet opakování přinutí svaly pracovat tvrději. Pravděpodobně si při tom vyzkoušíme i další metodu zvanou burns, kdy nás budou svaly pálit intenzivní a dlouhotrvající činností. Dalším pozitivem občasného zařazení cvičení s vysokým počtem opakování je napumpování svalů. Při střídání těchto metod si cvičenci se zájmem o zdravý životní styl připravují dobrou pozici pro neustále zlepšování.

Předejít stereotypu

A ještě jeden bonus nám kombinované cvičení zahrnující všechny složky přináší. Předejdeme totiž stereotypu. Trénink nebude vždy stejný a bude tak více atraktivní. Pro mnoho lidí to může být impuls k tomu, aby vydrželi u cvičení. A právě vytrvalost a soustavnost nám teprve přinesou výhody, které posilování přináší, včetně zvýšení užitečné svalové vytrvalosti, kterou potřebujeme stejně jako sílu.

Když tedy přistoupíme na trénování, kdy zatížíme vlákna malým počtem opakování s co nejvyšší vahou, k tomu zařadíme série s vyšším počtem opakování a nižší vahou, přidáme aerobní aktivity a také pohyb, kdy využijeme co největší rychlost jako např. sprinty, zasáhneme všechny skupiny svalů včetně těch určených pro vytrvalost, budeme nejen ve formě, ale naše tělo bude připravené pro všestranné použití. Teprve všestranný sportovec, který má i určitou schopnost vytrvalosti, může prohlásit, že je skutečně fit.

Diskuse k článku (0)


Další fitness tipy pro skvělou postavu

» Překrvení

» Ranní kardio - je účinnější?

Suplementy

Cvičení a trénink

Strava

Copyright © 2009 - 2024 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt