Fitvit.cz » Ovoce » Mango - bohatý zdroj vitamínu C
Mango je exotické ovoce, které velmi dobře chutná a obsahuje i některé cenné látky. Lidé ho však prozatím moc nevyužívají, protože mnoho spotřebitelů neví, co od něj očekávat a stále není tak oblíbené, jako jiné populárnější druhy, což může být pro vyznavače životního stylu fitness škoda. Kvalitních živin totiž potřebuje organismus dostatečné množství a tyto plody nám je mohou pomoci doplnit. Mango se často přidává do ovocných salátů, využít ho lze jako přísad do pokrmů nebo se dá konzumovat samostatně. Oblíbená je i čerstvě vymačkaná šťáva z manga. Jako sportovci se však budeme i v případě tohoto ovoce zajímat o složení živin a jak je co nejlépe využít při cvičení a následné regeneraci.
Má vyšší obsah cukrů. Uvádí se okolo 16 g na 100 g ovoce. Z toho důvodu má i o trochu více kalorií než vodnatější a méně sladké druhy ovoce. Ve 100 g je cca 66 kcal. Z dalších živin je zde 0,6 g bílkovin a 0,4 g tuků. Obsahuje i 1 g vlákniny, což sice není moc, ale každý gram se počítá. Vláknina je důležitá nejen pro dobré trávení, ale doporučuje se jako jedno z preventivních opatření snižující pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva.
V mangu se nachází vysoké množství vitamínu C a beta karotenu. Obě látky patří mezi antioxidanty a působí tak proti volným radikálům. Význam antioxidantů roste při těžké práci, velkém stresu a také při intenzivním tréninku. Mohou pomoci rychleji nastartovat proces regenerace. Vitamín C má vliv na tvorbu kolagenu a karnitinu, což jsou látky, které tělo využívá pro výkon a regeneraci. Kolagen může pomoci při obnově kloubů a karnitin známe jako látku podporující vytrvalost a spalování energie, což se může hodit při hubnutí. Pokud se rozhodujeme o použití doplňku s obsahem karnitinu, pak bychom měli dbát i na dostatečné doplnění vitamínu C pro přirozenou produkci této látky v těle.
Díky přítomnosti tohoto vitamínu lze mango použít jako prevenci a na posílení obranyschopnosti organismu v období chřipkových onemocnění a nachlazení. A protože se doporučuje hlavní díl všech živin dodávat do těla z přirozených zdrojů, včetně kyseliny askorbové, můžeme mango k těmto zdrojům přidat a obohatit tak svůj jídelníček o další významný zdroj vitamínů a minerálů. Pozor bychom si měli dát na zuby, protože přítomné kyseliny mohou narušit zubní sklovinu. Proto se doporučuje po konzumaci ovoce obsahující více vitamínu C počkat s čistěním zubů.
Mango obsahuje i další důležité vitamíny a minerály. Jsou to hlavně vitamíny B6, E, K, Niacin. Dále v tomto ovoci nalezneme důležité minerály jako vápník, hořčík, železo a vyšší obsah draslíku. Využít je lze pro svalovou práci, proti křečím, železo pro krvetvorbu. Nelze opomenout důležitost vápníku, jenž působí na pevnost kostí. Kvalitní strava společně s pohybovou aktivitou dokáží zabezpečit pevnost kostí nejlépe.
Výběru plodu při nákupu bychom měli věnovat zvýšenou pozornost. Větší spotřebě manga brání i špatná kvalita tohoto ovoce v obchodech, zejména tam, kde je malá koupěschopnost obyvatel, a tak si mnohdy odneseme nekvalitní plod, který poté i vyhodíme. Ovoce by nemělo mít tmavé skvrny a být příliš měkké. Zralé by mělo být na pohmat trochu pružné. Koupit lze také méně zralý plod a doma si ho nechat dozrát, nebo požádat zkušeného prodavače o radu, nejlépe ve specializované prodejně s ovocem a zeleninou, kde se mango více prodává a lze tak nakoupit kvalitnější ovoce.
Pakliže s mangem máme vlivem špatného nákupu negativní zkušenosti, většinou si ho již nekoupíme, protože jde o poměrně drahé ovoce. Pro správný nákup to chce získat i nějaké osobní zkušenosti. Barva nemusí být stoprocentním ukazatelem zralosti, protože existuje více odrůd a některé zůstávají i zelené. Plod se rozkrojí a konzumuje se pouze dužnina bez slupky.
Pro co největší zastoupení všech mikroživin v těle je vhodné kombinovat zdroje, které je obsahují. Mango tak může být další složkou, která dodá pestrost v jídelníčku. Nevýhodou může být cena tohoto ovoce a někdy i kvalita v obchodech, takže většina lidí ho zvolí spíše příležitostně.
Každopádně mango má své kvality především ve své chuti a vysokém množstvím vitamínu C a beta karotenu. Lepší je ho konzumovat spíše v první polovině dne, nejlépe jako součást snídaně nebo případně svačiny, protože obsahuje více jednoduchých sacharidů, které by se v pozdějších fázích dne, zejména při nedostatečné aktivitě a vyšším energetickém příjmu, mohly uložit do tukových zásob. Pokud si vybereme dobře, dokáže mango osvěžit a doplnit potřebné živiny do organismu.
Diskuse k článku (0)
» Citron nás povzbudí a doplní vitamíny
» Cvičení a posilování - jak začít
» HIIT pro lepší spalování tuku
» Co dělat po dietě, abychom opět nepřibrali?
» Nadbytečný příjem jednoduchých cukrů způsobuje nadváhu
» Sacharidové vlny - cesta k efektivnějšímu hubnutí
» Hubnutí s cvičením nebo bez?
» Co udělá správná volba lidí s hubnutím
» Jak do sebe dostat více kalorií
» Glutamát sodný - vliv na trénink a hubnutí
Copyright © 2009 - 2023 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt