Fitvit.cz » Zelenina » Cibule - pro sport, zdraví i na ochucení
Patří k často využívané zelenině v nejrůznějších receptech. Někomu může vadit její aroma a tak se vyhýbá konzumaci syrové cibuli. Stejně jako u jiné zeleniny, i zde nalezneme nejvíce látek v syrovém stavu, kdy se zachová nejvíce vitamínů. Z hlediska sportu můžeme využít hned několik látek majících vliv na výkon. Navíc působí i na naše zdraví. Dokonce lze říci, že jsou to látky, kterých máme v mnoha případech ve stravě nedostatek. Jde zejména o důležitý stopový prvek chrom a silný antioxidant quercetin.
Podílí se na metabolismu cukrů, které se ukládají ve formě glykogenu. Ovlivňuje činnost inzulínu, který po tréninku dostane potřebné živiny na správná místa. Naopak v jiných částech dne potřebujeme udržet cukr na nízké úrovni, abychom nenabírali nadbytečný tělesný tuk, k čemuž nám chróm také napomůže. Dietologové upozorňují, že nízká hladina chromu ve stravě zvyšuje nebezpečí vzniku diabetu. Uvádí se, že snižuje chuť na sladké. Přítomnost tohoto stopového prvku ve stravě působí preventivně proti vzniku civilizačních nemocí jako právě cukrovka. Sportovci pak mohou zajásat nad schopností chrómu držet hladinu stresového hormonu kortizolu pod kontrolou, což má vliv na nárůst svalové hmoty a spalování tuků. A to už je pádný argument pro všechny sportovce, aby se zajímali o zdroje chrómu, mezi než patří i cibule.
Některé potraviny obsahují flavonoid nazvaný quercetin. Patří mezi ně i cibule, zvláště červená a žlutá. Dalšími zdroji této látky jsou např. drobné ovocné plody, jablka, citrusové ovoce, zelený čaj či brokolice. Jde o antioxidant, který dokáže redukovat hladinu špatného cholesterolu a je dvakrát účinnější než vitamín C, se kterým spolupůsobí a ochranou membrán buněk může přispět k regeneraci. Dokáže však prý dokonce zvětšit průchodnost cév, což může mít hned dva efekty. Ten první je oddálení aterosklerotických změn a druhý může zvýšit přísun živin ke svalům. To by znamenalo nejen lepší regenerací, ale i větší nárůst svalové hmoty a vyšší výkonnosti. Vše může být i zlepšeno některým z NO boosterů, které také zvyšují průchodnost cév, což umí třeba aminokyselina arginin. Přítomnost antioxidantu quercetinu v těle pak dle vědců snižuje možnost vzniku srdečních chorob a rakoviny, ale dle výzkumů také vysokého krevního tlaku již zmíněným předpokládaným působením quercetinu na rozšiřování cév.
V bílé cibuli nalezneme další užitečnou látku zvanou alicin. Může posílit imunitní systém, který bývá často intenzivním tréninkem oslaben. Dokáže prý také v těle udržovat hladinu důležitého hormonu testosteronu, který působí na nárůst svalové hmoty a síly. Cibule se používá nejen jako pomocník při přípravě mnohých pokrmů, ale mnozí ji používají i při chřipkových onemocněních jako protizánětlivý prostředek. Nepříjemností při konzumaci syrové cibule může být pouze nadýmání a její pro někoho nepřijatelné aroma.
Ve 100 g cibule se nachází cca 1,5 g bílkoviny, 0,2 g tuků a 9 g sacharidů. Energetická hodnota cibule je cca 45 kcal ve 100 gramech. Přítomny jsou i vitamíny skupiny B, vitamín C a minerální látky vápník, hořčík, železo, fosfor, chróm a také asi 2 g vlákniny. Je tedy zřejmé, že komu nezpůsobuje cibule potíže se zažíváním, bude z ní profitovat jak v oblasti zdraví, sportu, ale i obohacením chuti v jídelníčku.
Diskuse k článku (0)
» Česnek
» Rajčata
» Paprika
» Cvičení a posilování - jak začít
» HIIT pro lepší spalování tuku
» Co dělat po dietě, abychom opět nepřibrali?
» Nadbytečný příjem jednoduchých cukrů způsobuje nadváhu
» Sacharidové vlny - cesta k efektivnějšímu hubnutí
» Hubnutí s cvičením nebo bez?
» Co udělá správná volba lidí s hubnutím
» Jak do sebe dostat více kalorií
» Glutamát sodný - vliv na trénink a hubnutí
Copyright © 2009 - 2023 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt