Fitvit.cz » Strava » Hovězí maso
Zdroje bílkovin jsou nejen důležité pro rozvoj svalové hmoty, ale jsou nezbytné pro zachování zdraví a regeneraci. Stále se však vedou diskuse, jestli je nutné přijímat je i z živočišných zdrojů či nikoliv. Nikdo zatím nedokázal odpovědět jednoznačně na otázky, jestli ano a proč a naopak. Zdá se však, že pro budování svalové hmoty je příjem živočišných bílkovin nezbytný. To pochopitelně neznamená, že běžný člověk musí spořádat tolik hovězího jako držitel titulu Mr. Olympia.
V některých částech hovězího masa je příliš velký podíl tuků a tím tedy stoupá riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pokud si však budete vybírat ty nejlibovější části hovězího, může být maso tohoto druhu pro organismus přínosem. Je proto hned několik důvodů. Mezi ně můžeme řadit přítomnost důležitých látek podporující výkon a regeneraci. Kreatin jako látka podporující sílu a svalový růst, karnitin jako spalovač tuků a prostředek pro regeneraci, vitamíny skupiny B a minerály zinek a železo které mají vliv na metabolismus živin a krvetvorbu, CLA (konjugovaná kyselina linolová) u které se předpokládá schopnost odbourávat tuky. CLA je však přítomna pouze u skotu, který je krmen na travnatých pastvinách, naproti tomu ve velkochovech kde je místo přirozené trávy použito nejrůznějších krmiv chybí kromě CLA i omega-3 mastné kyseliny a vitamíny. Tím se ukazuje, že chov na biofarmách má smysl i za cenu poněkud vyšší než běžné hovězí.
Proč může mít vliv na zvýšení síly při tréninku. Názory se různí. Říká se že za to mohou velké koncentrace vitamínů a minerálů nebo to mohou mít na svědomí přítomné látky kreatin a karnitin. Hovězí má prý také vliv na přirozenou produkci testosteronu. Jiné výzkumy však spojitost hovězího s jeho produkcí neprokázaly.
Velmi důležité je maso upravovat tak, abychom do pokrmů z něj vznikajících nepřidávali příliš mnoho dalšího tuku. Vyhýbejte se proto restauracím a stánkům s rychlým občerstvením tzv. fast food, kde je velká pravděpodobnost úpravy masa smažením na nevhodném tuku, o jehož množství je snad lepší pomlčet. Nikdy nejezte syrové maso. Je to velmi rizikové. Pro zničení všech potencionálních choroboplodných zárodků je nutné maso vždy řádně tepelně upravit! Důležitá je i hygiena při porcování masa, kdy nástroje, které byly použity pro jeho úpravu nesmí přijít do styku s potravinami, které se tepelně neupravují, jako třeba zeleninové přílohy.
Stejně jako úprava je důležité i skladování. Pokud kupujete maso čerstvé od řezníka nebo chlazené, ihned ho spotřebujte, nejlépe ještě ten samý den, co jste ho koupili. Pokud ho kupujete pro pozdější spotřebu, vložte ho po příchodu z obchodu do mrazáku. Pokud máte v zálibě pochoutky ze syrového masa, jste vážně ohroženi nákazami bakteriemi či parazity. Maso, které neprojde veterinární kontrolou v žádném případě nekonzumujte ani tepelně upravené! Všichni máme ještě v živé paměti nemoc šílených krav. Víme-li, že můžeme nebezpečí eliminovat tepelnou úpravou, je zbytečně riskovat zdraví konzumováním syrové nebo špatně upravené stravy.
Kolikrát ho tedy mám jíst. Vzhledem k látkám v něm obsaženým ho můžete zařadit 2 x týdně nejlépe ve dnech, kdy máte těžký trénink nohou a zad. Látky jako kreatin, vitamíny, zinek, karnitin a CLA se budou hodit pro regeneraci. Nárazově ho můžete jíst i vícekrát týdně, např. při náročném silovém tréninku, ale za čas byste si měli dát volnější období se sníženým podílem masa ve stravě.
Mleté maso je lepší si připravit buď doma nebo požádat řezníka, aby ho namlel před vámi a z určeného kusu masa. Běžné mleté maso obsahuje příliš mnoho tuku a navíc nemůžete zjistit, z jakého části je namleto. Tím je nemožné určit ani jeho přibližný podíl tuku a už vůbec se nemůžete spolehnout na kvalitu masa. V běžně mletém masu pak může být podíl tuku až 50%. Jediné vodítko v tomto případě jsou etikety, kterým však můžete věřit,ale také nemusíte. Tučnost z libového kusu hovězího masa by neměla být vyšší než 10%, to však za předpokladu, že použijete to nejkvalitnější hovězí. Ideální kusy jsou svíčková, libová roštěná nebo kýta.
V libovém roštěnci nebo svíčkové je to okolo 25 – 30 g bílkovin. V méně hodnotných částech může klesnout až k 15 g bílkovin na 100 g masa. Když už máte méně hodnotné maso, odstraňte všechen viditelný tuk, případně odsát z pečeného masa tuk papírovými ubrousky. Tučné maso je sice pro někoho dobré a chutné, až ale budete mít opět chutě, běžte se postavit před zrcadlo a zaskákejte si. Všechno, co se na vás klepe, je nadbytečný tuk.
Opakuje se to neustále a platí to i v případě hovězího masa. Pestrost a vyváženost stravy je nejlepším receptem pro budování zdravého těla. Hovězí maso střídejte s rybami, drůbeží, ale nezapomínejte ani na zeleninu a ovoce a zdroje komplexních sacharidů. Pokud dodržujete zásady zdravého životního stylu, což je především vyvážená strava, pohyb a dostatečný spánek, nemusíte se hovězího masa bát. Spíše naopak, pokud je konzumováno v rozumné míře, může dodat do těla potřebné látky. Jen pro zajímavost, špičkový kulturisté jí červené maso denně právě pro svoji schopnost podporovat růst svalové hmoty. A jedí ho opravdu mnoho. Nicméně to je extrém, který nelze normálnímu člověku doporučit. Nejenže by to bylo neúměrně drahé, ale zároveň to má extrémní nároky na zažívací soustavu se všemi důsledky, které z toho plynou. Proto i zde platí všeho s mírou a rozumem.
Diskuse k článku (0)
» Cvičení a posilování - jak začít
» HIIT pro lepší spalování tuku
» Co dělat po dietě, abychom opět nepřibrali?
» Nadbytečný příjem jednoduchých cukrů způsobuje nadváhu
» Sacharidové vlny - cesta k efektivnějšímu hubnutí
» Hubnutí s cvičením nebo bez?
» Co udělá správná volba lidí s hubnutím
» Jak do sebe dostat více kalorií
» Glutamát sodný - vliv na trénink a hubnutí
Copyright © 2009 - 2023 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt