Fitvit.cz » Strava » Může se ve stravě hodit i bílé pečivo?

Může se ve stravě hodit i bílé pečivo?

Máme k dispozici bílé pečivo a celozrnné pečivo. Jeho výhodou je, že ho nemusíme připravovat, jako např. rýži, brambory či těstoviny. Kdo by si také chtěl před odchodem do práce ještě vařit. Časově vytíženým lidem se hodí každý ušetřený čas a tak obvykle volí hotové potraviny, jako třeba chléb či jiné pečivo. Bílé i celozrnné pak také rozdílně působí v organismu a toho lze využít při různých situacích během dne. Jakému a kdy dát přednost?

Celozrnné pečivo obsahuje vyšší podíl živin, minerálů, vitamínů a vlákniny. To je důvod, proč bychom jej měli mít ve svém jídelníčku. Druhý pohled se týká obsahu sacharidů a zde pak můžeme využít i výhod pečiva z bílé mouky. V celozrnném pečivu nalezneme především pomaleji uvolňující se komplexní sacharidy. Ty jsou vhodnější pro stabilní udržení hladiny krevního cukru, což nám potom pomáhá při boji s nadváhou, ale i s přísunem rovnoměrné energie, kterou průběžně spotřebováváme bez výkyvů příjmu cukrů.

Příliš mnoho jednoduchých cukrů škodí

Jestliže chceme konzumovat i pečivo z bílé mouky, měli bychom být aktivní. Sacharidy v tomto druhu pečivu se totiž rychle vstřebávají. To povede ke zvýšení hladiny inzulínu a krevního cukru a nespotřebované sacharidy se poté jednodušeji přemění na tuk, pokud nejsou tělem využity na energii. Další nevýhodou konzumování většího množství jednoduchých cukrů v nevhodnou dobu je únava způsobená výkyvy hladiny cukrů v krvi. Dlouhodobé konzumování jednoduchých cukrů během celého dne zvyšuje riziko nejen pro vznik obezity, ale také jednoho z nejvážnějších a možná také opomíjených onemocnění, kterým je cukrovka či jinak řečeno diabetes. Toto onemocnění pak zvyšuje riziko vzniku dalších nemocí, jako třeba kardiovaskulárních. Další zajímavostí, kterou zjistili vědci, je snížení hladiny testosteronu v těle, pokud dochází k příliš vysokým hladinám krevního cukru konzumací nevhodných potravin během dne.

Nejlepší doba – po tréninku či sportovním výkonu

Kdo sportuje, může konzumovat po tréninku dávku jednoduchých sacharidů, protože se startují regenerační procesy a tělo potřebuje obnovit glykogenové zásoby. V této době potřebujeme inzulín i pro lepší vstřebávání aminokyselin a také pro kreatin, který se jinak do svalů dostává obtížněji. Pokud jsme tedy po náročném tréninku, potřebujeme rychlé sacharidy, třeba právě z bílého pečiva, které jsou v tomto momentě dokonce výhodnější než komplexní sacharidy. V případě aktivního života v tomto čase prakticky neexistuje riziko, že by se přijaté sacharidy změnily na tuk. Naopak rychleji využitelné cukry z bílého pečiva nekonzumujeme před tréninkem, protože by to zpomalilo využití tuků jako zdroje energie.

Snídaně

Dalším vhodným časem pro příjem rychlých sacharidů, a tedy případně i trochu bílého pečiva, je ráno ke snídani. Důvodem je celonoční hladovění a nízká hladina cukru v těle, což pak vede ke spalování svalových bílkovin na energii. Abychom tomu zabránili, může být část sacharidů v prvním jídle dne rychlých, které se okamžitě vstřebají, a poté bychom neměli zapomenout na stravu obsahující komplexní sacharidy s bílkovinami, abychom neměli hned hlad a zároveň podpořili regeneraci a růst nové nebo udržení stávající svalové hmoty.

Dobrou volbou bude kombinace obou druhů pečiva. Je však nutné dávat pozor, co v obchodě kupujeme a pokud chceme celozrnné produkty, musíme vyhledávat ty s označením celozrnné, v opačném případě to může být např. obarvená houska z bílé mouky. Je potřeba číst etikety. Ve volných dnech dáváme přednost celozrnnému pečivu díky pomalému vstřebávání cukrů a přítomností mikroživin a důležité vláknině, které máme ve stravě také nedostatek. Pro rychlé doplnění sacharidů pak lze v přesně určených dobách použít pečivo z bílé mouky, ovšem v omezeném množství.

Diskuse k článku (0)


Další fitness tipy pro skvělou postavu

» Ovesné vločky

» Sacharidy - druhy a význam

» Rýže - sacharidy, které potřebujeme

Suplementy

Cvičení a trénink

Strava

Copyright © 2009 - 2024 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt