Fitvit.cz » Ovoce » Ovoce před tréninkem?
Jezte ovoce. Je zdravé, prospěšné a důležité. Pod tím se podepíše asi každý, kdo se zajímá o fitness. Jenže ovoce může být i tak trochu problematické. Obsahuje totiž cukr zvaný fruktóza. A pokud je tohoto cukru v těle hodně, pak si zaděláváme na pořádný průšvih. Tenhle cukr totiž neumí přejít přímo do svalů a tam se přeměnit na energii. Musí nejdříve do jater a tam se přeměnit na glykogen. No jo, ale co když je v játrech glykogenu dostatek a žádný další není potřeba. Ano, hádáte správně. V tom případě se fruktóza přemění na tuk. A to nechce vůbec nikdo.
Z toho důvodu se musíme tohoto cukru zbavit v jídelníčku. Nechceme se ale zbavit ovoce. Jak to udělat? Je nutné vyřadit potraviny, které jsou slazené fruktózovým, kukuřičným nebo pšeničným (případně další s vysokým podílem fruktózy) sirupem. Ty názvy jsou různé, ale jedno mají spojené. Obsahují velké procento fruktózy a to je problém. Krom toho, že tělo neumí fruktózu přeměnit přímo, ale pouze přes játra, roste riziko ukládání tuků. Podle vědců dále hrozí riziko nadměrného ukládání tuků kolem orgánů a také pokles citlivosti na inzulín, což vede ke vzniku cukrovky. Opět platí, že oba problémy nechceme, takže je potřeba snížit na minimum podíl fruktózy ve stravě.
Je potřeba důkladně číst etikety a jestliže nechceme, aby se nám ukládal zbytečný tuk v těle, pak musíme tyto potraviny buď výrazně omezit nebo ještě lépe úplně vyřadit. Pokud se nám to podaří, pak jediná fruktóza, která v našem jídelníčku zbude, se nachází právě v ovoci. Ani ovoce bychom neměli jíst neomezené množství, ale přeci jen obsahují důležité vitamíny, minerály a fytochemikálie, takže by bylo nerozumné se jich úplně zbavovat.
Ideální je jíst ovoce ve dvou až třech dávkách za den. Nejlépe v první polovině dne. Vhodnou dobou je ráno, kdy jsou játra volná pro glykogen, takže nehrozí, že by se nám fruktóza uložila v podobě tuku. Druhý dobrý čas pro konzumaci je před tréninkem. Máme jistotu, že glykogen se začne v játrech spotřebovávat při tréninku. Díky podílu fruktózy a přítomnosti vlákniny dostaneme středně uvolňující cukry, které postupně doplňují energii při tréninku, neblokují spalování tuků a navíc nám mohou přinést i nějaké další výhody.
Dobrým příkladem je jablko, které dle výzkumů dokáže pomoci zlepšit sílu při tréninku, případně pomeranč obsahuje vyšší podíl vitamínu C, který zase umí chránit NO před volnými radikály. Před tréninkem můžeme zkusit třeba také jahody, maliny, meloun nebo hrušku. Vždy však pouze v přiměřeném množství. Jako míru si lze vzít třeba právě jedno jablko. Fruktóza v ovoci tedy není vůbec špatná volba. Musí se ale vědět, kdy ho jíst a kolik ho jíst. Potom bude pracovat pro naše tělo a pomůže nám vybudovat dokonalou postavu.
Diskuse k článku (0)
» Vláknina - důležita složka potravy
» Meloun
» Cvičení a posilování - jak začít
» HIIT pro lepší spalování tuku
» Co dělat po dietě, abychom opět nepřibrali?
» Nadbytečný příjem jednoduchých cukrů způsobuje nadváhu
» Sacharidové vlny - cesta k efektivnějšímu hubnutí
Copyright © 2009 - 2024 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt