Fitvit.cz » Strava » Většina tuků ve stravě jsou skryté tuky
Tukům ve stravě bychom se neměli úplně vyhýbat, ale na druhou stranu bychom jich neměli jíst příliš mnoho. Ačkoliv se to nezdá, tak většinu tuků, které za den sníme, pochází ze skrytých tuků v různých potravinách.
Přímo tuků, jako jsou oleje, másla, sádla a podobných druhů tuků, zkonzumujeme v průměru do 10 % za den. Jak se tedy zdá, pokud chceme regulovat tuky v potravě, musíme se zaměřit na další potraviny.
Nejvíce jich v průměru zkonzumujeme z masa a produktů z nich. Jde až o 30 % všech tuků, které za den sníme. Pokud chceme snížit podíl tuků z této kategorie, pak se vyhýbáme prakticky každé uzenině. Není výjimkou, že salámy nebo některé druhy párků či klobás obsahují i více než 50 % tuků. Problémové mohou být i některé druhy masa. Často si říkáme ten kousek je ale šťavnatý. Může to být i příliš vysokým podílem tuků. Příkladem může být třeba vepřová krkovice, která je velmi oblíbená, třeba i při letním grilování. Obsahuje ale opravdu velké množství tuků, takže bychom takové maso měli jíst jen výjimečně. Pokud se pak chystáme redukovat na své postavě tukové zásoby, pak jsou uzeniny a tučná masa naprosto nevhodná.
Další až třetina všech tuků v potravě připadá překvapivě na obiloviny. Pokud se nejedná o sušenky, dorty nebo zákusky, případně další průmyslově zpracované potraviny, které obsahují trans-mastné tuky, jde většinou o tuky příznivé. Pozor ale také na bílé pečivo, které obsahuje nejen tuky, ale třeba i sacharidy s vysokým glykemickým indexem.
Pak zde máme mléčné výrobky, které se podílí na přijatém tuku v průměru mezi 10 – 15 %. Většinou jde o tuk nasycený, takže je nepříznivý ve větším množství. Můžeme po něm lehce nabírat na váze, ale může nám způsobovat i komplikace. Tvrdí se, že tento nasycený tuk může způsobit nemoci kardiovaskulárního systému.
Další skupinou potravin, které mohou významně ovlivnit podíl tuků ve stravě jsou ořechy a semena. Jde o velmi tučné a tím i kalorické potraviny. Můžeme tedy pomoci nich významně změnit podíl jednotlivých živin ve stravě, a to jak směrem vzhůru, ale i redukovat nebo alespoň změnit podíl různých typů tuků směrem k větší kvalitě. Většinou obsahují okolo 40 – 60 % tuků. Jejich konzumace není příliš častá, a to je škoda, protože obsahují velmi cenné látky. Tuky v semenech a ořeších jsou většinou příznivé. To ale neznamená, že jich můžeme jíst neomezeně. I když jde většinou o zdravé tuky, pokud jich je mnoho, můžeme i přesto nabírat podkožní tuk. Většinou postačí hrst oříšků nebo semínek za den. Pozor si v této skupině tuků musíme dát zejména na jejich kvalitu. Tuky z ořechů a semen mohou při špatném skladování žluknout a pak se stávají velmi rizikové. Stejně tak jsou naprosto nevhodné ořechy a semena slazená, obalená v čokoládě nebo slaná. Ideální jsou co nejčerstvější a co možná nejméně průmyslově zpracované.
Skrytý tuk tedy přestavuje drtivou většinu přijatých tuků během dne. Výběrem a množstvím jednotlivých potravin přímo ovlivňujeme, jak budeme vypadat, kolik tuků přibereme nebo spálíme a jak úspěšní budeme při budování svalů a odbourávání tuků. Jedno je tak jisté. Máme plně ve své moci, jaké potraviny si kupujeme,v jakém množství je konzumujeme a také jakou postavu si tím vytvoříme.
Diskuse k článku (0)
» Cvičení a posilování - jak začít
» HIIT pro lepší spalování tuku
» Co dělat po dietě, abychom opět nepřibrali?
» Nadbytečný příjem jednoduchých cukrů způsobuje nadváhu
» Sacharidové vlny - cesta k efektivnějšímu hubnutí
Copyright © 2009 - 2024 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt