Fitvit.cz » Strava » Fruktóza
Nachází se v ovoci a jedná se o jednoduchý sacharid s vyšší sladivostí než běžný cukr. Různé druhy ovoce obsahují odlišné množství a v rozdílném poměru s glukózou. Ovoce konzumuje téměř každý a v rozumném množství podávané v příhodný čas je velmi prospěšné svým jedinečným složením jak přísunem energie, tak i vitamínů, minerálů a fytochemikálií.
Problém nastává, když začne být fruktózy příliš. Nestává se to však vysokou konzumací ovoce, ale obsahují ji mnohé výrobky, u nichž je cílem udržet nízkou cenu. Obvyklou přísadou je fruktózový sirup. Koncentrovaný zdroj způsobí zcela jiné chování organismu. Ovšem i více ovoce, a zvláště pak při vyšším celkovém energetickém příjmu, který navíc převyšuje výdej, se fruktóza může změnit na tuk. Ke stejnému stavu může dojít i v případě špatného rozložení a načasování při příjmu stravy.
Ovocný cukr má nízký glykemický index. To se na první pohled může zdát jako výhoda. V některých fázích dne tomu tak skutečně je. Nutné je ale dávat pozor na množství přijaté stravy, jelikož fruktóza neumí spustit proces, jenž signalizuje pocit nasycení. To může vést k přejídání a fruktóza má tendenci místo přeměny na glykogen ukládat se do tukových zásob, zvláště pak v případě, že je momentálně k dispozici velké množství energie.
Není ani vhodná na doplnění jako primární zdroj sacharidů po tréninku. Neumí totiž vyvolat reakci inzulínu, která je nutná na obnovu svalového glykogenu, zlepšenou regeneraci a syntézu bílkovin. Pokud se však někdo pokouší o redukci podkožního tuku, fruktózy by měl konzumovat co nejméně. Zhoršuje totiž využívání tuků jako zdroj energie, což je při redukci hmotnosti poměrně zásadní věc.
Abychom ze stravy odstranili zbytečnou fruktózu, není zapotřebí se vyhýbat ovoci. Naopak je nutné ho ve stravě zachovat v určitém množství. Vyhýbat bychom se měli výrobkům, do kterých je jako sladidlo přidávána. Jsou to především slazené nápoje, některé druhy jogurtů, pečivo, sušenky. Je nezbytné sledovat etikety. A proč se přidává do potravin? Důvod je zcela prostý. Jeho cena je nižší a má také vyšší sladivost čili se ho nemusí dávat tolik a náklady na výrobu potraviny tak klesnou.
Důvodů, proč nevyřazovat ovoce je hned několik. Především jde o vitamíny a minerály z přirozených zdrojů, které jsou lépe vstřebatelné. Velkým plusem je přítomnost fytochemikálií, které jejich účinky znásobují. Pomáhají dostávat do těla potřebnou vlákninu. Sacharidy přijaté v ovoci jsou méně rizikové, než z výrobků obsahující fruktózový sirup. Dvě až tři porce denně dodané ráno, před aktivitou a společně s dalším zdrojem cukru po tréninku neuškodí. Naopak dokáží pomoci.
Nízký glykemický index se může hodit, jestliže se snažíme nerozkolísat hladinu krevního cukru a pakliže energie z ovoce bude spotřebována, není nutné se jí obávat. Regulaci fruktózy lze provést z jiných zdrojů, obvykle potravin, kterým se vyznavači zdravého životního stylu sami vyhýbají.
Diskuse k článku (0)
» Kiwi
» Meloun
» Cvičení a posilování - jak začít
» HIIT pro lepší spalování tuku
» Co dělat po dietě, abychom opět nepřibrali?
» Nadbytečný příjem jednoduchých cukrů způsobuje nadváhu
» Sacharidové vlny - cesta k efektivnějšímu hubnutí
» Hubnutí s cvičením nebo bez?
» Co udělá správná volba lidí s hubnutím
Copyright © 2009 - 2023 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt