Fitvit.cz » Zdraví » Éčka a přídatné látky 2. část

Éčka a přídatné látky 2. část

Některé látky mohou velkou měrou znehodnocovat snažení o dosažení vytoužené postavy. Měli bychom je tedy v jídelníčku zcela vyřadit nebo je alespoň co nejvíce omezit.

Glutamát

Používá se především na zvýraznění chuti. Typickým příkladem jsou kořenící směsi do čínské kuchyně, sojové omáčky, instantní produkty. Kromě nadměrného příjmu sodíku, který pak zadržuje velké množství vody v těle, se glutamát dokáže v těle hromadit, podporuje chuť k jídlu, takže má konzument sklony k přejídání. Popisují se negativní vlivy při jeho nadměrném příjmu, jako nevolnost, pocení, alergie, únava. Dokonce může ovlivňovat psychiku, vyvolávat depresivní stavy. Jistě nelze očekávat tyto účinky při náhodné konzumaci, nicméně stavět jídelníček na instantních polévkách a kořenících orientálních směsích také není nejlepší nápad. Každopádně by měl vyznavač zdravého životního stylu zvážit konzumaci potravin obsahující glutamát, jelikož může nepříznivě ovlivňovat snahu zachovat si sportovní postavu a pozitivní náladu.

Aspartam, acesulfam

Máte rádi sladké, chcete omezit energetický příjem a myslíte, že umělými sladidly jste problém vyřešili? Může se jednat o největší omyl, který je v potravinářství prezentován. I když prozatím chybí nezvratný důkaz, již se objevují tvrzení, že umělá sladidla klamou organismus a ten pak nemá zcela jasno, zdali je přijímán cukr či náhražka. Toto klamání pak má destrukční vliv na stravovací návyky a následné přibývání na váze. Jaké je řešení. Raději si občas dát něco přirozeně sladkého, ovšem v omezené míře a nepít nápoje s umělými sladidly, ale dát přednost čisté vodě. Také se vyhýbat potravinám s umělými sladidly a tzv. produkty light bez cukru, které jsou přitom sladké. Umělá sladidla mohou být dalším z důvodů, proč nemůžete zhubnout. Organismus může být jejich příjmem zmatený a neví, jestli právě přijímáte cukr či umělé sladidlo.

Ztužené tuky

Nejhorší z tuků, který si lze vybrat pro konzumaci. Tzv. trans mastné kyseliny jsou součástí produktů jako sladkosti, sušenky či tak oblíbené hranolky. Jsou naprosto destruktivní na kardiovaskulární systém. Kdo je pravidelně konzumuje, opravdu si říká v poměrně brzké době o problémy s oběhovou soustavou. Je zde podezření, že působí jako spouštěč rakoviny. Svou povahou mají nepříznivý vliv na celkovou kondici organismu.

Fruktózový sirup

Zdánlivě neškodný, mnozí říkají, vždyť jde pouze o ovocný cukr. A v tom je právě kámen úrazu. Společně s ovocem v přirozené potravě fruktózy není mnoho. Pakliže se však naléváme slazenými nápoji, jíme mnoho sušenek, slazených jogurtů, pečiva a dalších produktů, jejichž součástí je fruktózový sirup, je ohrožena štíhlá linie, jelikož příjem fruktózy může činit až 20 % celkového denního energetického příjmu. Nebezpečí spočívá v tom, že tělo nedokáže odhalit, že jsme sytí. Tělu chybí obranné mechanismy vlivem nízkého glykemického indexu a malého pocitu hladu. Fruktóza se při vyšší koncentraci spíše přeměňuje na tuk než potřebný glykogen. Ač nevědomky, lidé tak mají příliš velký příjem nevhodného cukru, který dokáže blokovat veškeré snahy o zhubnutí. Pro jeho odhalení postačí důkladně číst etikety. Proč ho výrobci používají je nasnadě. Jedná se především o udržení nízké ceny potravin.

Nejen potraviny mohou být hrozbou

Hodně se diskutuje o potravinách a přídatných látkách v nich, které mohou mít negativní vliv na naše zdraví. Moc se už ale neví, že kupříkladu v kosmetice se nacházejí také látky, které působením na pokožku mohou ovlivňovat chování organismu. Látky, o nichž je řeč, ne nazývají parabeny. Přidávají se do kosmetických produktů jako zubní pasty, šampony, deodoranty, mýdla či pěny po holení. Naneštěstí je lze objevit i v některých potravinách. Používají se jako konzervanty. A jak nám mohou škodit? Povahově se chovají jako estrogeny, což jsou ženské pohlavní hormony. Pro muže budující svalovou hmotu je to tedy dost negativní zjištění. Nejenže mohou svými mechanismy signalizovat tělu, že máte vysokou hladinu estrogenu, ale přímo působí proti tvorbě svalové hmoty a zároveň tím přímo úměrně vzrůstá podíl tělesného tuku. Kromě špatné stravy se tedy mohou spolupodílet na zvyšující se obezitě v populaci. Co je však horší, tak již existují jisté indicie, že právě parabeny mohou být jedním z rizikových a spouštěcích faktorů u rakoviny prsu u žen. Jak se jim vyhnout? Je skutečně nutné sledovat etikety výrobků a vyhýbat se produktům, na kterých je složka paraben se všemi příponami.

Hyperaktivita a žluť

Děti je milují a naneštěstí i nadměrně konzumují. Ano, řeč je o barvivech obsažených v limonádách a bonbonech hýřícími všemi barvami. Zde již platí, že na výrobcích musí být informace o vlivu na zdraví dětí, jejich soustředěnost a případnou nadměrnou aktivitu. Krom toho jsou podezřívány jako alergeny a dokonce i jako karcinogenní.

Diskuse k článku (0)


Další fitness tipy pro skvělou postavu

» Význam a přínos posilování a fitness

» Éčka a přídatné látky - 1. část

» Psychika - mocný nástroj v tvarování postavy

» Éčka a přídatné látky 3. část

Suplementy

Cvičení a trénink

Strava

Copyright © 2009 - 2019 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt