Fitvit.cz » Fitness tipy » Éčka a přídatné látky - 1. část

Éčka a přídatné látky - 1. část

Není potřeba se jich přehnaně obávat nebo se jich naopak máme bát a jsou skutečně hrozbou? Ať tak či onak, měli bychom dbát na několik zásad, které by měl každý vědět. Sledovat etikety, vědět co znamenají a jíst co nejvíce čerstvé potraviny. Naneštěstí právě globalizovaný svět čerstvým produktům nepřeje, a tak se éčka objevují i ve zboží, ve kterém bychom to nečekali.

Otázkou je, zdali by se omezením přídatných látek nezhoršila kvalita potravin co se týká jejich trvanlivosti. Parně by pak jejich konzumace byla nebezpečnější a momentálně se nikdo nevyjadřuje k tomu, co by se stalo bez konzervačních látek, které prodlužují trvanlivost. Zcela jiný význam mají látky, které působí především na samotný prodej potravin. Jde např. o barviva, aroma a další aditiva ovlivňující chuť a vzhled. Kdo by nechtěl jasně červené plody místo nevýrazně zbarvených či lahodně vonící produkt. Je tedy nanejvýš vhodné číst etikety. Na druhou stranu nic neříkající kódy spotřebitelům moc neřeknou.

Omezit nevhodné a pít čistou vodu

Spotřebitel by měl zvážit, na co je která potravina určena. Je pochopitelné, že kupříkladu bonbony budou obsahovat éčka. Jejich doba trvanlivosti je obvykle dlouhá a proto je vhodné zvážit, zdali je pravidelně konzumovat. Zvláště pak děti mohou konzumováním sladkostí, kromě zvýšeného příjmu jednoduchých cukrů a špatných tuků, přijímat i zvýšené množství konzervantů, které v nízkých hodnotách nemají vedlejší účinky, ovšem pravidelným a zvýšeným konzumováním nevhodných potravin se mohou stát nežádoucími. Stejná rizika, ale s ohledem na vypité množství s mnohem závažnějšími zdravotními problémy, hrozí při pití slazených a silně barvených nápojů. Dokola opakovaná doporučení jsou stále opomíjena a přecházena. Tím nejzásadnějším je pít čistou neslazenou nesycenou vodu. Vše ostatní v pitném režimu je pouze pro chuť. Čistá voda je totiž základem všeho i včetně zdraví.

Čerstvé nemusí být zdravé

Ideální je tedy stav, kdy jíme čerstvé potraviny bez přídatných látek. To ovšem znamená jít přímo ke zdroji a nečekat, až se k nám produkt dostane z druhé strany světa. Je potřebné rozlišovat, zdali přidávat přídatné látky do čerstvých potravin, které je ovšem nutné rychle spotřebovat a produkty určené k dlouhodobému skladování, které se bez nich v mnoha případech neobejdou a v případě jejich absence by mohl vzrůst podíl možných otrav ze zkažených jídel. Nelze tedy dělat jednoznačné závěry na použití či nepoužití tzv. éček, ale rozhodně se vyplatí dát přednost, pokud je to jen trochu možné, čerstvým potravinám, které jsou více výživné a obsahují více důležitých látek. Abychom to ještě více zkomplikovali, tak ani čerstvý produkt nezaručuje svou nezávadnost. Ovoce a zelenina může být zasažena konzervačními látkami proti rychlému plesnivění, či hnojivy a chemikáliemi pro rychlejší růst či proti napadení škůdci. Maso pak může být kontaminováno antibiotiky či hormony, aby zvířátka rychle rostla, nebyla nemocná a mohla takříkajíc rychle na talíř.

Nutné kontroly a znalost dodavatele

Jenže co s tím? Kdo che mít opravdu jistotu, že jí nezávadné potraviny, musí mít buď soukromého dodavatele, o kterém ví, jak pěstuje rostliny a chová hospodářské zvířata nebo se musí pokusit vypěstovat si potraviny sám, což je ale pro většinu lidí nereálné, zvláště těm z měst, ať už z časových důvodů nebo nemožností kde si takové potraviny vyprodukovat. Poté už nezbývá nic jiného, než důvěřovat úřadům, které mají kvalitu jídla a jeho kontrolu na starosti. Určitě by bylo vhodné, kdyby byly více aktivní, zvláště u dovozu produktů ze třetích zemí, které ne vždy dováží kvalitní zboží na tuzemský trh. Existují dokonce i organizace, které testují produkty a výrobky včetně potravin. Rozhodně se vyplatí sledovat jejich informace. Jejich stránky jsou kupříkladu dtest či sdružení obrany spotřebitelů.

Diskuse k článku (0)


Další fitness tipy pro skvělou postavu

» Základ správné výživy

» BMI a určování stavu nadváhy

» Bílkoviny a jejich základní rozdělení

» Éčka a přídatné látky 2. část

» Éčka a přídatné látky 3. část

Suplementy

Cvičení a trénink

Strava

Copyright © 2009 - 2022 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt