Fitvit.cz » Strava » Glutamát sodný - vliv na trénink a hubnutí
Nejrůznějších složek potravin si často ani nevšimneme a přitom nás mohou docela ovlivnit co se týká naší formy. Jsou to tzv. Éčka. Některá jsou neškodná a jiná naopak mohou působit negativně jak na zdraví, tak i na výsledky, kterých se snažíme dosáhnout pomoci cvičení a úpravy stravy.
Mezi docela nebezpečné v tomto ohledu patří glutamát sodný. Dává potravinám pikantní příchuť a často se tak s ním můžeme setkat v nejrůznějších uzeninách, polévkách, omáčkách, ale třeba také v sójové omáčce.
A co může glutamát sodný udělat s naším tělem? Stimuluje chuť k jídlu, což se nám nemusí hodit, když se snažíme o spalování tuků a jsme v kalorickém deficitu. Navíc kdo má nadváhu, pak ještě umocňuje hlad a chuť tím, když má v jídelníčku potraviny obsahující glutamát sodný. Glutamát sodný tedy napomáhá k větší konzumaci jídla a tím i většímu riziku, že budeme mít nadváhu.
Další nepříznivý účinek je zvýšený přísun sodíků. Jde tedy o sůl a při konzumaci nadměrného množství tím poškozujeme například ledviny nebo oběhovou soustavu. Kromě toho mnoho soli škodí i příznivým bakteriím v našich střevech a přitom dokonalé trávení je spojeno nejen se zdravím, ale také s naší výkonností. Pokud chceme viditelné břišní svaly, pak příliš sodíku nám v tom může bránit, protože sůl zadržuje vodu v těle.
Jestliže chceme od našeho těla maximální výkony, pak bychom tyto látky měli omezit na nezbytné minimum nebo je vyřadit úplně. Nahradit glutamát lze například nejrůznějšími bylinkami, které dodají jídlu pikantní příchuť bez negativních efektů na naše tělo. Příkladem náhrady v podobě bylinek může být například libeček, tymián, oregano, česnek a další druhy bylinek a zeleniny.
Diskuse k článku (0)
» Cvičení a posilování - jak začít
» HIIT pro lepší spalování tuku
» Co dělat po dietě, abychom opět nepřibrali?
» Nadbytečný příjem jednoduchých cukrů způsobuje nadváhu
» Sacharidové vlny - cesta k efektivnějšímu hubnutí
Copyright © 2009 - 2023 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt