Fitvit.cz » Cvičení » Jak cvičit doma bez vybavení

Jak cvičit doma bez vybavení

Jaké máme možnosti, když nemůžeme jít z nejrůznějších příčin do posilovny? Musíme se spolehnout na cviky s vlastní vahou a případně využít jednoduché náčiní. Pokud rádi posilujeme a udržujeme tím své tělo ve formě, pak by také bylo vhodné pořídit si alespoň pár nakládacích jednoruček a jednoduchou lavici. Pokud neradi posilujeme, měli bychom přesto uvažovat o zařazení nějaké pohybové aktivity, díky které se budeme udržovat ve formě. Vraťme se ale k tomu, když nemáme vůbec nic na cvičení.

Existují totiž cviky, které můžeme provádět bez jakéhokoliv vybavení a procvičit tak celé tělo. Jsou to zejména kliky, dřepy a různé cviky na břicho. Kliky můžeme provádět v nejrůznějších variantách a zapojit tak můžeme prsa, tricepsy a ramena. Dřepy, pokud jsou vykonávány správně, dokáží být náročné i zcela bez zátěže a procvičíme s nimi velkou oblast našeho těla a ještě tím zlepšíme jeho koordinaci. Pro břicho si pak můžeme zvolit tak jednoduché cviky, jako jsou zkracovačky, obrácené zkracovačky nebo lehy sedy. Jen je potřeba zvládnout techniku a i pomocí tak obyčejných cviků lze dosáhnout pozoruhodných výsledků.

Bez vybavení lze provádět například cvik zvaný angličák (burpee), který je kombinací kliku, dřepu a výskoku. S minimálním vybavením pak jdou dělat například výpady, bicepsové zdvihy, shyby, kliky na bradlech nebo přítahy v leže k tyči. Pro výpady nebo lehké bicepsové zdvihy nám mohou jako zátěž posloužit naplněné pet láhve, pro shyby a přítahy k tyči pak potřebujeme tyč, kterou zachytíme buď jako hrazdu a nebo mezi dvě nižší a stabilní podložky a provádět tak přítahy k tyči. Kliky na bradlech je možné také provádět mezi dvěma podložkami. Zde je důležitá zejména jejich stabilita a možnost udržet se dlaněmi v kontaktu s podložkou a bezpečně provádět kliky.

Jen s jednoduchým vybavením pak můžeme přidat i další cviky

Pokud si pořídíme jednoduchou lavici, pár jednoruček a případně velkou nakládací činku, je možné doma cvičit prakticky téměř všechny cviky snad jen s výjimkou těch, ke kterých potřebujeme stroje nebo masivní stojany. Rozšíří se nám možnosti výběru a procvičit tak můžeme celé tělo různými cviky a z různých úhlů a zjistit, jaký trénink, cviky a metody jsou pro naše tělo nejúčinnější.

Cvičení nebo pohyb je životní nutnost

Čím dál více musí být každému jasné, že být fit už není jen estetická záležitost, ale že obezita i nadváha je riziko pro naše zdraví. Z toho důvodu je potřeba pravidelně cvičit a pohybovat se a více dbát na to co jíme a jak kvalitně regenerujeme. Z tohoto pohledu je tedy i cvičení bez vybavení v domácích podmínkách hodně důležité pro udržení dobré formy a kondice.

Diskuse k článku (0)


Další fitness tipy pro skvělou postavu

» S věkem roste hmotnost je výmluva

» Jak namáhavé je získat svaly

Suplementy

Cvičení a trénink

Strava

Copyright © 2009 - 2024 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt