Fitvit.cz » Nápoje » Čaj - jeho výhody a přínos pro zdraví
Patří mezi tradiční nápoje a mnohem častěji je zmiňován jako součást zdravé výživy. V zimě nás dokáže zahřát, v létě vychlazený naopak osvěžit. Je velmi rozšířený po celém světě a studie dokazují jeho významnou úlohu pro zachování našeho zdraví. Nejčastěji se v našich zeměpisných šířkách setkáváme s čajem zeleným a černým.
Šálek čaje připravíme vyluhováním alespoň tři minuty. V té době se dostane do nápoje nejvíce užitečných látek, antioxidanty, katechiny, EGCG. Pokud se nápoj vyluhuje příliš dlouho, dostanou se do něj šťavelany, které mohou způsobit ledvinové kameny. Pro milovníky čaje s mlékem je zde nepříjemné zjištění, a to znehodnocení čajových antioxidantů mléčnými bílkovinami. Naproti tomu přísady jako cukr či citron by neměly na hladinu antioxidantů mít vliv. V případě cukrů však výrazně stoupá energetická hodnota nápoje. Obsah aktivních látek negativně ovlivňuje také samotné zpracování suroviny, např drcení. Tím se částečně snižuje obsah antioxidantů.
Pomineme-li ovocné čaje, které neobsahují potřebné látky, existuje pouze jeden druh, který se zpracovává z lístků čajovníku. Rozdíly jsou především ve výrobě produktů a způsobu pěstování. Největší producenti tohoto nápoje jsou v Asii ve státech jako Čína, Indie nebo Srí Lanka. Existuje však mnoho dalších producentů s různě odlišnými technologiemi zpracování. Černý čaj, jenž vzniká oxidací lístků, obsahuje nejvíce kofeinu, má však méně aktivních látek než čaj zelený, který je více doporučován pro zdravotní účinky a je šetrněji zpracováván. Další základní druhy jsou bílý a oolong. Bílý je zpracováván v nerozvinutých lístků a má tak velmi světlou barvu. Oolong je jakýsi přechod mezi černým a zeleným čajem. Je pouze částečně fermentován.
Čaj se pije už tisíciletí. Zvláště v Číně je tato tradice zakořeněna a má to své opodstatnění. Další a další studie prokazují preventivní účinky před kardiovaskulárními onemocněními, snižování špatného cholesterolu a dokonce i zvyšuje odolnost proti rakovině. Posiluje imunitu, má protizánětlivé účinky, je plný antioxidantů a tak působí proti volným radikálům. Zrychluje látkovou výměnu. Snižuje hodnoty kortizolu, který je spoluzodpovědný za nárůst podkožního tuku. Další výzkumy předpokládají významné blokování při vstřebávání rtuti při konzumaci kontaminované potravy, prevenci vůči Alzheimerově chorobě a menší poškozeni DNA při působení agresivních oxidantů, což v důsledku znamená prodloužení života.
Ti kdo nechtějí přijímat kofein, musí zvolit jiný nápoj. Oproti kávě ho sice čaj neobsahuje tolik, ale zato působí dlouhodoběji. Kdo je citlivý na tyto látky, např kvůli nespavosti, měli by volit raději zelený nebo bílý druh či je nahradit např. ovocnými nápoji.
Potěšující je zpráva o termogenních účincích čaje. Kromě kofeinu, který má vliv na spalování energie a zvýšení metabolismu, obsahuje také EGCG, což je epigalocatechin-galát, který je nejdůležitější složkou v nápoji z hlediska odbourávání tuků a je také antioxidantem. Vědci se domnívají, že EGCG neguje účinky jednoho z enzymů, který blokuje činnost mechanismu zvyšující metabolismus organismu a odbourávání tuků prostřednictvím látky zvané norepinerfinu. Tím, že je tato látka více aktivní, je odbourávání tuků o něco snazší a lze s ní částečně překonat stagnaci, která se obvykle po delším hubnutí dostaví. Navíc činností EGCG se omezuje chuť k jídlu a podporuje celkově lepší uvolňování tuků ze zásob. Pochopitelně samotný zelený čaj za vás kila dolu neshodí, ale s kombinací pohybu, úpravy stravy a dalších látek podporujících metabolismus může poměrně dobře a finančně nenáročně pomoci. Čaj a především látky v něm obsažené lze přijímat buď ve formě nápoje, ale také jako doplněk stravy pod názvem extrakt ze zeleného čaje.
Pokud se rozhodnete doplnit svůj pitný režim čajem nezapomínejte také na to, že ačkoliv je nízkoenergetickým nápojem, oslazením cukrem nejenže potlačíte jeho přirozenou chuť, ale zároveň se několikanásobně zvýší jeho energetická hodnota. Jak je vidět, čaj je nejen chutný, ale má tolik významných kladů, že by bylo velkou chybou tento nápoj ignorovat. Zlepšuje nejen mozkové funkce, ale i fyzické a lidé vyznávající životní styl fitness jistě nepohrdnou nápojem zlepšující jejich výkon a zdraví.
Diskuse k článku (0)
» Karnitin
» Voda pomáhá při fitness aktivitách
» Rajčata
» Vláknina - důležita složka potravy
» Paprika
» Cvičení a posilování - jak začít
» HIIT pro lepší spalování tuku
» Co dělat po dietě, abychom opět nepřibrali?
» Nadbytečný příjem jednoduchých cukrů způsobuje nadváhu
» Sacharidové vlny - cesta k efektivnějšímu hubnutí
» Jak spálit více tuků při kardiu
Copyright © 2009 - 2022 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt